Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні розвиватимуть стартапи та реалізовуватимуть інноваційні проекти

Реклама

Уряд схвалив Стратегію інноваційного розвитку України на період до 2030 року.

Відповідне розпорядження № 526-р було прийнято на засіданні Кабміну 10 липня.

Для побудови інноваційної економіки з розвинутим підприємництвом та Україні як державі, яка має великий інтелектуальний потенціал, необхідно розв'язати низку проблем.

Необхідно забезпечити сприятливі умови для утворення та функціонування інноваційно активних підприємств, розвитку національної інноваційної екосистеми, залучення вітчизняних та іноземних інвесторів. У Стратегії запропоновано функціональний підхід, спрямований на розв'язання проблем, які гальмують інноваційний розвиток будь-якої сфери економіки.

Стратегією передбачено здійснити низку заходів за визначеними напрямами. Серед них:

- створення сприятливого нормативно-правового поля для суб'єктів господарювання, що провадять інноваційну діяльність;

- розширення зв'язків вітчизняних науковців і винахідників з іноземними підприємствами.

На кожному етапі передбачено здійснити комплекс заходів. У Стратегії визначено такі етапи: створення новацій, їх трансфер, доведення новацій до комерційного використання та розвиток стартапів.

Необхідне загальне покращення середовища для ведення бізнесу, особливо в частині правосуддя, захисту від незаконних дій правоохоронних органів, рейдерства, спрощення і здешевлення ведення бізнесу. Зауважимо, що уберегтися від рейдерів допоможуть сервіси SMS-Маяк і SMS-Маяк Земля від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187653_kabmn-zapustiv-fond-pdtrimki-startapv

Для розвитку стартапів Стратегією передбачалося:

запровадити спрощену процедуру отримання посвідки на тимчасове проживання іноземцями та особами без громадянства, які прибули в Україну для участі в реалізації інноваційних проектів тощо;

спростити участь у венчурному фонді інвестора - фізичної особи шляхом зменшення суми коштів, необхідних для придбання цінних паперів такого фонду;

забезпечити зниження податкового навантаження на оплату праці та доходи фізичних осіб;

сприяти створенню елементів інноваційної інфраструктури, які надаватимуть фінансову допомогу винахідникам та стартапам;

забезпечити державну підтримку створення та ефективного функціонування на базі закладів вищої освіти та наукових установ безперервного ланцюга стартап-школа - акселератор - бізнес-інкубатор.

Очікується, що реалізація Стратегії дасть змогу до 2030 року утворити національну інноваційну екосистему і забезпечити розвиток та ефективну взаємодію її елементів.

Як наслідок, результатом Стратегії реалізації стане збільшення кількості фізичних осіб та суб'єктів господарювання, що займаються винахідництвом, прикладними дослідженнями та науково-технічними розробками, насамперед - за межами державного сектору; збільшення кількості суб'єктів господарювання, що надають послуги із комерціалізації технологічних рішень; збільшення надходжень від продажу та використання (насамперед, експорту) об'єктів інтелектуальної власності, наукоємної продукції; зростання частки малих підприємств, що займаються інноваціями.

Розпорядження набрало чинності 10 липня 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини