Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До 1 жовтня 2020 року банки мають подати до НБУ плани відновлення діяльності

Реклама

НБУ запровадив вимоги до розроблення планів відновлення діяльності банків України та банківських груп, які ґрунтуються на нормах законодавства ЄС і враховують найкращі міжнародні практики.

Такі вимоги затверджено постановою Правління НБУ від 18 липня 2019 року № 95 "Про затвердження Положення про плани відновлення діяльності банків України та банківських груп".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187216_nbu-po-novomu-viznachatime-sistemno-vazhliv-banki

Банки, які набули статусу системно важливого банку, зобов'язані починаючи з 2020 року забезпечити подання до Нацбанку плану відновлення діяльності. Банкам, які не набули статусу системно важливого банку, регулятор рекомендував здійснювати розроблення плану з урахуванням вимог затвердженого Положення та починаючи з 2020 року подавати План до НБУ.

Положення спрямоване на забезпечення фінансової стійкості банків / банківських груп, мінімізації ризиків можливих втрат у разі настання стресових ситуацій та відповідно негативного впливу на банківську систему України в цілому.

Ці вимоги спонукатимуть банки та банківські групи розробити реалістичні варіанти відновлення фінансової стійкості у разі суттєвого погіршення фінансового стану або настання стресової ситуації. Наявність такого плану сприятиме швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи.

Банки розроблятимуть план з урахуванням особливостей своєї діяльності, профілю ризику, характеру і обсягів банківських послуг.

План має передбачати: ефективну систему індикаторів погіршення фінансового стану банків, яка включає кількісні (капітал, ліквідність, прибутковість тощо) та якісні (наприклад, вимоги клієнтів щодо дострокового погашення зобов'язань чи негативні наслідки судових рішень) показники та базується на результатах власної оцінки ризиків банку; моделювання стрес-сценаріїв, які включають події, що можуть призвести до неплатоспроможності (дефолту) банку; реалістичні варіанти відновлення фінансової стійкості із мінімальними операційними затратами, які визначаються банком за результатами стрес-тестування.

Розроблення планів згідно з вимогами Нацбанку є обов'язковим для системно важливих банків і рекомендованим для інших банків.

Банки мають подати плани до Нацбанку до 1 жовтня 2020 року та щороку їх оновлювати.

Національний банк оцінює повноту та якість, а також ефективність та реалістичність поданих банками планів, та враховує результати оцінки під час здійснення банківського нагляду.

Постанова набрала чинності 20 липня 2019 року.

Дізнатися, що таке системно важливий банк і хто їх визначає, можна із відповідної ситуації для юриста із ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини