Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ схвалив переведення працівників культури на контракти

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/141821_v-otrasli-kultury-vvoditsya-kontraktno-konkursnaya-forma-raboty

Переведення працівників культури на строкові контракти відповідає Конституції.

Відповідне рішення № 5-р(І)/2019 за конституційною скаргою КСУ ухвалив 12 липня.

Визначено, що норми Закону № 955-VIII щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури про зміну форми трудового договору з безстрокової на контрактну відповідають конституційним вимогам.

Таке рішення законодавця не пов'язано із втручанням в особисте життя вивільнених працівників, оскільки Закон зобов'язує роботодавця протягом року укласти контракт (на строк від року до трьох) з працівниками художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури, без проведення конкурсу. Суб'єкти права на конституційну скаргу самостійно та свідомо відмовилися від укладення контракту, чим і змусили роботодавця прийняти рішення про припинення безстрокового трудового договору.

КСУ нагадав, що Закон не має зворотної дії в часі, оскільки не поширюється на безстрокові трудові договори, укладені до його прийняття, а передбачає припинення цих договорів з моменту набрання ним чинності та можливість продовження трудових правовідносин на умовах контракту між професійними творчими працівниками (художнім та артистичним персоналом) і державними та комунальними закладами культури. Таким чином, Закон спрямований на регулювання тих правовідносин, які виникнуть після набрання ним чинності, а трудові правовідносини, що виникли раніше, повинні бути приведені у відповідність із новим юридичним регулюванням.

"Змінивши Законом форму трудового договору з безстрокової на контрактну, законодавець реалізував свої повноваження у сфері законодавчого визначення засад регулювання праці і зайнятості (пункт 6 частини першої статті 92 Конституції України), не обмеживши суб'єктів права на конституційну скаргу у їхніх конституційних правах на працю, а лише змінив спосіб реалізації цих прав", - зазначено в рішенні КСУ, з текстом якого можна ознайомитись в ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Як вже писала ЮРЛІГА, 16 липня КСУ визнав конституційним Закон про декомунізацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини