Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати захистили інтереси власників домашніх сонячних електростанцій (у тому числі наземних)

Реклама

Народні депутати 243 голосами забезпечили права та законні інтереси споживачів, що встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашню сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт.

Відповідний Закон "Про внесення змін до статті 9-1 Закону України "Про альтернативні джерела енергії" щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами" (проект № 10357) за основу та в цілому було принято на ранковому засіданні Парламенту 11 липня.

Законопроект врегульовує порядок розрахунку рівня "зеленого" тарифу для приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання. Таким чином усувається неузгодженість між положеннями Закону, що дає споживачам право на встановлення домашньої сонячної електростанції потужністю до 30 кВт, проте не містить механізму встановлення "зеленого" тарифу для генеруючих електроустановок таких споживачів.

Законом установлено, що "зелений" тариф на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, встановлюється єдиним за кожним видом альтернативного джерела енергії та для комбінованих вітро-сонячних генеруючих систем.

"Зелений" тариф на електричну енергію, вироблену споживачами, у тому числі енергетичними кооперативами, з енергії сонячного випромінювання, енергії вітру, біомаси, біогазу, з використанням гідроенергії, геотермальної енергії генеруючими установками, комбінованими вітро-сонячними генеруючими системами, встановлена потужність яких не перевищує 150 кВт, встановлюється єдиним для всіх споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, за кожним видом альтернативного джерела енергії.

Для суб'єктів господарювання, приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, які виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, "зелений" тариф встановлюється до 1 січня 2030 року. Фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу для суб'єктів господарювання, приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, встановлюється шляхом перерахування в євро "зеленого" тарифу, розрахованого за правилами Закону, станом на 1 січня 2009 року за офіційним валютним курсом НБУ на зазначену дату.

"Зелений" тариф для об'єктів електроенергетики, введених в експлуатацію до 31 грудня 2024 року, та приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, договір про купівлю-продаж електричної енергії з якими укладено до 31 грудня 2024 року, не може бути меншим за фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу, який на дату останнього у кожному кварталі засідання НКРЕКП перераховується в гривні за середнім офіційним валютним курсом НБУ за останніх 30 календарних днів, що передують даті такого засідання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини