Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення Мін’юсту про скасування держреєстрації прав оскаржуються в цивільному суді – Велика Палата

Реклама

Якщо порушення своїх прав особа вбачає у наслідках, спричинених рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень, які вона вважає неправомірними, і ці наслідки призвели до виникнення, зміни чи припинення цивільних правовідносин, мають майновий характер або пов'язані з реалізацією майнових або особистих немайнових інтересів фізичної особи, то визнання незаконними (протиправними) таких рішень є способом захисту її цивільних прав та інтересів.

Відповідне рішення у справі № 826/9341/17 було прийняте Великою Палатою 29 травня 2019 року.

https://verdictum.ligazakon.net/document/82420792?docId=82420792&productAlias=verdictum_web

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Особа звернулася до суду з адміністративним позовом, у якому просила визнати протиправним та скасувати наказ Мін`юсту про скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та зобов`язати вчинити Міністерство дії.

Місцевий суд позов задовольнив, а апеляційний суд підтримав рішення попередньої інстанції.

У поданій касаційній скарзі Мін`юст просив скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанції та постановити нове рішення, яким просив відмовити у задоволенні позовних вимог з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

А інший скаржник у поданій касаційній скарзі просив скасувати рішення попередніх судів та закрити провадження у справі з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Велика Палата Верховного Суду вважає, що касаційна скарга Мін'юсту підлягає частковому задоволенню, а касаційна скарга другого скаржника підлягає задоволенню з таких підстав.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186521_provedennya-torgv-do-ukladennya-storonami-dogovoru-osporyutsya-u-admnstrativnomu-sud--velika-palata

Публічно-правовий спір має особливий суб`єктний склад. Участь суб`єкта владних повноважень є обов`язковою ознакою для того, щоб класифікувати спір як публічно-правовий. Проте сама собою участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір із публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції.

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Разом з тим приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу (як правило майнового) конкретного суб`єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб`єктів владних повноважень.

Отже, спірні правовідносини у справі пов'язані з необхідністю захисту права на об`єкт нерухомого майна, тобто права цивільного, тому позов у справі не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Як вже писала ЮРЛІГА, адмінсуд не розгляне позов до нотаріуса, що зареєстрував спірне право власності на іпотечну квартиру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини