Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено двадцять другий огляд рішень ЄСПЛ від Верховного Суду

Реклама

Прес-служба Верховного Суду опублікувала двадцять другий огляд практики Європейського суду з прав людини, який охоплює 17 рішень, які ухвалені за період з 18 по 21 червня 2019 року.

Цей та попередні огляди ви можете знайти в розділі "Практика Європейського суду з прав людини" модуля "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186870_oprilyudneno-devyatnadtsyatiy-oglyad-rshen-spl-vd-verkhovnogo-sudu

У справі "LEYLA CAN v. TURKEY" ЄСПЛ констатував порушення ст. 8 Конвенції з захисту прав людини та основоположних свобод(право на повагу до приватного і сімейного життя).

У 2006 році заявниця усиновила дитину 1999 року народження. Дитина була внесена до реєстру з прізвищем заявниці. Також було дозволено змінити ім'я дитини. 7 листопада 2006 року заявниця звернулася до окружного суду з проханням замінити імена біологічних батьків дитини на імена усиновлювачів в її свідоцтві про народження. Вона наполягала на тому, що в іншому випадку це може призвести до негативних наслідків для дитини. Районний суд відхилив заяву заявниці, вказавши, що біологічні батьки були відомі з самого початку і така зміна могла би призвести до суперечностей. Зрештою, суд вказав, що заявниця не може бути суб'єктом, який вправі ініціювати внесення змін до інформації про батьків дитини. Касаційний суд відхилив апеляцію з питань права.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187056_oprilyudneno-dvadtsyatiy-oglyad-rshen-spl-vd-verkhovnogo-sudu

У справі "BELEY v. UKRAINE" ЄСПЛ констатував порушення п. 1 ст. 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканість), порушення ст. 3 Конвенції (заборона катування) у зв'язку із відсутністю ефективного розслідування скарг заявника на тортури з боку працівників правоохоронних органів. Суд постановив, що заявника було піддано катуванню на порушення статті 3 Конвенції.

Заявник скаржився, що його затримання з 14 години 27 травня 2008 року до 19 годин 52 хвилин 28 травня 2008 року працівниками міліції у місті Волноваха Донецької області не було законним, оскільки процедура не було запротокольована та не відповідала вимозі закону. Заявник також скаржився, що він був підданий тортурам та катуванню у відділі міліції 27 травня 2008 року, і органи влади не ефективно провели розслідування скарг заявника.

Огляд підготовлено працівниками департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду з використанням матеріалів, розміщених на веб-сайтах Європейського суду з прав людини.

Як вже писала ЮРЛІГА, оприлюднено двадцять перший огляд рішень ЄСПЛ від Верховного Суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини