Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На новій купюрі в тисячу гривень буде зображений Вернадський

Реклама

У Нацбанку оголосили про зміни у номінальному ряді банкнот та монет, спрямованих на впорядкування готівкового обігу гривні.

"Наша національна валюта - це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим засобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею - комфортними та зручними", - наголосив Яків Смолій під час прес-брифінгу, що відбувся у Нацбанку.

Він озвучив такі зміни:

з 25 жовтня 2019 року вводиться в обіг нова банкнота найвищого номіналу - 1 000 гривень;

- монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом та будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року.
Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

Представник Нацбанку зазначив, що з огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість з'явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Згідно з представленою під час брифінгу презентацією НБУ, на лицьовому боці нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського, який, зокрема вивів поняття ноосфери, як сфери розуму, в якій взаємодіє все живе та розумне.

Основний колір нової банкноти - блакитний. Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, включаючи «віконну» захисну стрічку та оптично змінний елемент Spark з кінематичним ефектом.

Відповідно до законодавства на банкнотах розміщується підпис чинного Голови Нацбанку. Таким чином, на банкноті номіналом 1000 гривень зразка 2019 року стоятиме підпис Якова Смолія.

Про набрання чинності н/п актами можна дізнатись у модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини