Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За заявою батьків в дитсадках почнуть створювати інклюзивні групи для особливих дітей

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/180142_dlya-dtey-z-osoblivimi-potrebami-pozashklna-osvta-stane-dostupnshoyu

Кабмін визначив організаційні засади діяльності інклюзивних груп у дитсадках всіх форм власності (крім ясел-садків компенсуючого типу, будинків дитини, дитячих будинків - інтернатів).

Відповідний Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти затверджено постановою Кабміну від 10 квітня 2019 року № 530.

Засновник зобов'язаний утворити інклюзивну групу у разі звернення батьків або інших законних представників дитини з особливими освітніми потребами.

Відповідальність за організацію та якість інклюзивної освіти несе директор.

Засновник за умови утворення інклюзивної групи має забезпечити:

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169452_zatverdzheno-chotiri-novikh-dbn

- приведення території закладу, будівель та приміщень у відповідність із вимогами ДБН щодо закладів дошкільної освіти та інклюзивності;

- створення відповідної матеріально-технічної та навчально-методичної бази, у тому числі необхідні навчально-методичні і навчально-наочні посібники, навчально-дидактичне та ігрове обладнання;

- утримання відповідного штату працівників, зокрема асистента вихователя інклюзивної групи;

- облаштування ресурсної кімнати для проведення психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять.

В інклюзивних групах може перебувати не більше трьох осіб, зокрема:

- одна - три дитини з числа дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, із затримкою психічного розвитку, зниженим зором, слухом, легкими інтелектуальними порушеннями тощо;

- не більше двох осіб з числа дітей сліпих, глухих, з тяжкими порушеннями мовлення тощо;

- не більше однієї дитини із складними порушеннями розвитку.

Відповідно до висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю складається індивідуальна програма розвитку за затвердженою формою.

Індивідуальна програма розвитку розробляється командою психолого-педагогічного супроводу, до складу якої входять педагогічні працівники (директор закладу дошкільної освіти або вихователь-методист, вихователі, асистент вихователя інклюзивної групи, практичний психолог, соціальний педагог, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог (з урахуванням особливих освітніх потреб дитини) та інші), із залученням батьків або інших законних представників дитини.

Залежно від віку дитини, ступеня складності порушень та з урахуванням її індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності передбачається від 2 до 8 психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять на тиждень відповідно до висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Посада асистента вихователя інклюзивної групи закладу дошкільної освіти вводиться з розрахунку одна штатна одиниця на одну групу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини