Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/187113_ukaz - o - rospuske - parlamenta - konstitutsionnyy - reshenie - ksu

1. КСУ визнав Указ про розпуск Парламенту конституційним

Рішенням від 20 червня 2019 року № 6-р/2019 КСУ визнав таким, що відповідає Конституції, Указ Президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів".

Таким чином, позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня, як і зазначено в Указі Президента.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187103_zelenskiy - otmenil - 136 - ukazov

2. Президент скасував 200 указів

В. Зеленський своїми указами № 416/2019, № 418/2019 і № 419/2019 визнав такими, що втратили чинність, 200 указів щодо різних сфер суспільного життя. Укази охоплюють період із 1991 по 2019 роки.

"Наша команда в Адміністрації Президента не марнує часу. Ми провели повну інвентаризацію указів Президента. Це укази, які втручаються в економіку", - повідомив глава держави.

За словами Президента, йдеться про драконівські штрафи за порушення касової дисципліни, обмеження для встановлення нотаріусами рівня цін на свої послуги, заборону використовувати тканини іноземного виробництва для виготовлення шкільної форми.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187048_natsbank - otmenil - obyazatelnuyu - prodazhu - biznesom - valyutnykh - postupleniy

3. Нацбанк скасував обов'язковий продаж бізнесом валютних надходжень

Постановою Правління НБУ від 18 червня 2019 року № 78 скасовано вимогу щодо обов'язкового продажу валютних надходжень. Норма, яка зобов'язує підприємців продавати 30 % валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку, не діє з 20 червня 2019 року. Надходження бізнесу, зараховані на їх розподільчі рахунки протягом 19 червня, вже обов'язковому продажу не підлягатимуть.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187028_predstavlenie - ob - uvolnenii - genprokurora - ne - podderzhal - profilnyy - komitet

4. Профільний комітет не підтримав подання про звільнення Генпрокурора

11 червня у Верховній Раді було зареєстровано проект Постанови № 10380 про надання згоди на звільнення Президентом України Луценка Ю. В. від посади Генерального прокурора України.

Проте 18 червня на засіданні Погоджувальної ради голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якин заявив, що в цьому поданні не названо правові підстави для такого звільнення.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187013_elektronnoe - golosovanie - sobirayutsya - vvesti - s - 2020 - goda

5. Уряд планує запровадити електронне голосування з 2020 року

Розпорядженням від 12 червня 2019 року № 405-р Уряд затвердив план заходів щодо реалізації Концепції розвитку електронної демократії в Україні на 2019 - 2020 роки.

Документом передбачено до вересня 2020 року розробити проект Закону, що передбачає впровадження електронного голосування.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187083_minyust - obnovil - sostav - obshchestvennogo - soveta - po - voprosam - lyustratsii

6. Мін'юст оновив склад Громадської ради з питань люстрації

Наказом Мін'юсту від 7 червня 2019 року № 1722/5 затверджено склад Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України.

Документ прийнято з метою забезпечення громадського контролю за процесом очищення влади.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187061_kvalifotsenivanie - na - sootvetstvie - zanimaemoy - dolzhnosti - proshli - sem - sudey

7. Кваліфоцінювання на відповідність займаній посаді пройшли сім суддів

18 червня 2019 року на засіданнях колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводилися співбесіди і визначалися результати кваліфікаційного оцінювання 15 суддів місцевих та апеляційних судів, з яких 7 визнані такими, що відповідають займаній посаді.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187022_obnovlen - poryadok - vezda - na - vremenno - okkupirovannuyu - territoriyu - ukrainy - i - vyezda - s - nee

8. Уряд оновив порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України і виїзду з неї

Постановою Уряду від 5 червня 2019 року № 474 змінено Порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

В'їзд на тимчасово окуповану територію громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України, здійснюватиметься за умови пред'явлення довідки, виданої територіальним органом чи територіальним підрозділом ДМС, за затвердженою цією постановою формою.

Документ удосконалює порядок виїзду дітей, які не досягли 16-річного віку, через контрольні пункти в'їзду/виїзду на території Херсонської області, у тому числі у разі відсутності документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України, і без безпосереднього супроводу законних представників.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187076_selsovety - smogut - samostoyatelno - formirovat - set - opornykh - shkol

9. Сільради зможуть самостійно формувати мережу опорних шкіл

Положенням про освітній округ та опорний заклад, затвердженим на засіданні Кабміну 19 червня 2019 року, визначено, що місцева влада сіл, селищ, районів та об'єднаних територіальних громад у межах одного чи кількох регіонів зможе об'єднуватися для створення освітніх округів. До них повинні увійти опорні школи, заклади позашкільної освіти, культури та спорту.

https://jurliga.ligazakon.net/news/187038_shkoly - smogut - organizovyvat - setevuyu - formu - polucheniya - obrazovaniya

10. Школи зможуть організовувати мережеву форму здобуття освіти

Положенням про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОН від 23 квітня 2019 року № 536, передбачено, що школи зможуть організовувати для дітей мережеву форму здобуття шкільної освіти - це дасть змогу будувати індивідуальну траєкторію школярам, а також самій школі пропонувати учням цікавіші форми навчання. Також запропоновано нові підходи до роботи вечірніх шкіл.

Баранова Ольга, юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини