Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ скасував е-декларування антикорупціонерів

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/158107_vstupil-v-silu-zakon-o-podache-e-deklaratsiy-antikorruptsionerami

Конституційний Суд України скасував обов'язок антикорупціонерів подавати е-декларації.

Відповідним рішенням від 6 червня № 3-р/2019 визнано неконституційним положення пункту 5 частини першої статті 3,  абзацу третього частини третьої статті 45 Закону № 1700-VII "Про запобігання корупції", пункту 2 розділу II „Прикінцеві положення“ Закону № 1975-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб" .

КСУ вважає, що ввівши е-декларування для антикорупціонерів, Верховна Рада фактично прирівняла осіб, які беруть участь у здійсненні заходів із запобігання та/або протидії корупції, до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зі змісту оспорюваних положень Закону № 1700 неможливо однозначно встановити, які конкретно фізичні особи, що займаються тією чи іншою діяльністю у сфері запобігання та протидії корупції, повинні подавати е-декларацію, та чи може застосовуватися до них передбачена законом кримінальна, адміністративна чи інша юридична відповідальність за неподання, несвоєчасне подання цієї декларації, зазначення у ній завідомо недостовірних відомостей.

Крім того, Конституційний Суд України зазначив, що контроль держави за діяльністю громадських об'єднань з метою забезпечення дотримання ними та їх членами відповідних норм законодавства не повинен бути надмірним і перешкоджати законній діяльності цих об'єднань та реалізації громадянами їх конституційного права (стаття 36 Конституції України). Ступінь втручання держави у функціонування інститутів громадянського суспільства має переслідувати легітимну мету, бути пропорційним та враховувати баланс приватних та публічних інтересів.

Системний аналіз пункту 5 частини першої статті 3 Закону № 1700 свідчить, що його дія поширюється на осіб, які не наділені публічними владними повноваженнями, здійснюють діяльність у сфері запобігання та протидії корупції не за рахунок коштів Державного бюджету України чи місцевих бюджетів, а фінансування (оплата) їх робіт, послуг здійснюється за рахунок певних програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги. 

Зобов'язавши антикорупціонерів подавати е-декларації законодавець дозволив надмірне втручання в особисте і сімейне життя Покладення додаткових обов'язків щодо декларування майнового стану та доходів з відповідними наслідками (притягнення до юридичної відповідальності) на осіб, які займаються діяльністю у сфері запобігання та протидії корупції, не переслідує легітимної мети та є занадто обтяжливим.  

Положення щодо фінансового контролю держави за діяльністю громадських об'єднань та осіб, які здійснюють заходи стосовно запобігання та протидії корупції в Україні, обмежують гарантовану Конституцією України свободу політичної та громадської діяльності. Вони можуть використовуватися для переслідувань фізичних осіб, які здійснюють антикорупційну діяльність, зокрема порушення проваджень з метою притягнення цих осіб до юридичної відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зазначення у цій декларації завідомо недостовірних відомостей.

Заходи фінансового контролю за діяльністю об'єднань громадян та їх членів, які не здійснюють публічних владних повноважень або не фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України чи місцевих бюджетів, не можуть бути надмірними та такими, що непропорційно обмежують свободу політичної та громадської діяльності, нівелюють сутність права громадян на свободу об'єднань.

Положення, визнані неконституційними, втратили чинність з дня ухвалення рішення [Ці зміни відображені в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН].

Нагадаємо, у Верховній Раді намагались скасувати е-декларації для антикорупціонерів, але всі 6 законопроектів були відхилені. КСУ перейшов до закритого слухання у справі щодо декларацій антикорупціонерів у грудні 2018 року.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини