Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Споживач звільнений від судового збору у спорах з Фондом гарантування вкладів

Реклама

Велика Палата Верховного Суду  при розгляді справи № 817/649/16 зробила висновок, что вкладники банків звільнені від сплати судового збору у спорах з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб під час організації виплат відшкодувань за вкладами.

Постановою від 15 травня справу передано на розгляд до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду: скасовано ухвалу ВАСУ про повернення касаційної скарги у звязку з несплатою судового збору. Висновок касаційного суду про те, що дія частини третьої статті 22 Закону "Про захист прав споживачів"  не поширюється на вкладника - є безпідставним.

 Так, у справі № 761/24881/16-ц Велика Палата встановила, що при зверненні до суду з позовом про стягнення з Фонду майнової відповідальності за договором банківського вкладу позивач як споживач фінансових послуг звільняється від сплати судового збору не тільки при поданні позовної заяви, а й на наступних стадіях цивільного процесу.

[Всі судові рішення доступні у VERDICTUM].

Таким чином, вкладник (споживач фінансових послуг), звертаючись до суду з позовом до банку (виконавця фінансових послуг) за захистом своїх порушених прав, зокрема, у звязку з неналежним виконанням договору банківського вкладу, звільняється від сплати судового збору на підставі частини третьої статті 22 Закону № 1023-XII.

Разом з цим Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що вкладник не платить судовий збір і в спорах з Фондом під час здійснення останнім владних управлінських функцій, а саме організації виплат відшкодувань за вкладами на підставі пункту 4 частини другої статті 4 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини