Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скоро можна буде перевірити достовірність документів про початкову освіту

Реклама

МОН пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про деякі питання документів про освіту». Наказ розроблено з метою затвердження процедури видачі документів про початкову освіту.

Запропоновано затвердити Порядок замовлення, виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту.

Визначено, що документ про початкову освіту - інформація (у тому числі персональні дані) про здобуту особою початкову освіту, що сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) та може бути відтворена на папері поліграфічним (друкованим) способом, відповідно до зразків, затверджених МОН.

Згідно з пропонованим Порядком списки осіб, які завершують здобуття початкової освіти, щорічно не пізніше 15 квітня поточного року передаватимуться відповідальними особами замовника до органів управління у сфері освіти для створення замовлення.

Замовлення формуватиметься після перевірки уповноваженою особою повноти списків осіб, які завершують здобуття початкової освіти.

Списки осіб, які завершують здобуття початкової освіти, мають містити:

П. І. Б. особи, яка завершує здобуття початкової освіти;

серію, номер і дату видачі свідоцтва про народження;

повне найменування замовника.

Після цього технічний адміністратор ЄДЕБО має:

забезпечити вільний доступ органів управління у сфері освіти до ЄДЕБО для створення формування замовлень;

прийняти Замовлення та сформувати верифіковані дані присвоєння реєстраційних номерів документам про початкову освіту протягом 5 робочих днів з моменту формування Замовлення;

забезпечити генерацію та присвоєння реєстраційних номерів документам про початкову освіту;

забезпечити формування в ЄДЕБО документів про початкову освіту в електронному вигляді на основі інформації, що міститься у поданих Замовленнях;

надати фізичним та юридичним особам можливість перевірки достовірності документів про початкову освіту;

забезпечити зберігання та захист в ЄДЕБО інформації про документів про початкову освіту.

Органи управління у сфері освіти мають:

призначати уповноважених осіб;

вносити та підтримувати в актуальному стані інформацію про орган управління у сфері освіти та замовника (відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та наявність ліцензії на право замовників здійснювати освітню діяльність у сфері загальної середньої освіти), завантажуючи до ЄДЕБО скановані копії відповідних підтвердних документів;

передати документи про початкову освіту в електронному вигляді замовникам відповідно до отриманих замовлень протягом 3 робочих днів з дати їх отримання;

контролювати виготовлення документів про початкову освіту, їх дублікатів;

у разі відсутності у замовника матеріально-технічної бази, необхідної для виготовлення документів про початкову освіту, їх дублікатів, відповідні органи управління у сфері освіти виготовляють документи про початкову освіту та їх дублікати та передають їх відповідним замовникам.

Документ про початкову освіту видаватиметься особисто законному представникові випускника. Посадова особа замовника встановлює особу законного представника випускника або особу та повноваження належним чином уповноваженої ним особи згідно з пред'явленими документами.

Керівник органу управління у сфері освіти відповідатиме за отримання та зберігання в електронному вигляді документів про початкову освіту, до моменту їх передачі замовникам, а також виготовлення, зберігання, облік і правильність видачі документів про початкову освіту.

Фізичні і юридичні особи для перевірки достовірності документа про початкову освіту, інформація про який міститься в ЄДЕБО, на веб-сайті, визначеному Технічним адміністратором ЄДЕБО, вказують реєстраційний номер документа про початкову освіту, П. І. Б. випускника, назву отриманого документа про початкову освіту, зазначені в документі про початкову освіту.

Наказ має пройти державну реєстрацію в Мін'юсті. Заплановано, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування та застосовуватиметься з 1 січня 2021 року.

Зауваження та пропозиції МОН просить надсилати до 24 червня 2019 року на електронну адресу: putsova@mon.gov.ua.

Як раніше писала ЮРЛІГА, Рада прийняла за основу законопроект про загальну середню освіту.

Нагадуємо, що знайти всі форми та бланки, необхідні в освітній діяльності, можна в модулі "Форми та бланки" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини