Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186613_prezident-priznachiv-9-suddv

1. Зеленський призначив перших 9 суддів

Указом від 29 травня № 331/2019 В. Зеленський призначив 6 суддів у місцеві адміністративні суди,  Указом № 332/2019 призначено трьох суддів у місцеві загальні суди. Президент призначає суддів безстроково.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186609_prezident-podav-u-radu-zakonoproekt-pro-mpchment

2. Зеленський запропонував врегулювати процедуру імпічменту

У ВР зареєстровано президентський законопроект № 10340 «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)». Імпічмент ініціюватиметься не менш ніж 226 депутатами; у  спеціальній тимчасовій слідчій комісії мають бути пропорційно представлені депутатські фракції та групи), до її складу входитимуть спеціальний прокурор і спеціальні слідчі; передбачено інститут захисників Президента. Висновки ТСК щодо вчинення Президентом державної зради або іншого злочину розглядатимуться на відкритому пленарному засіданні Верховної Ради. Парламент, прийнявши рішення про звинувачення Президента, звертатиметься до Конституційного Суду для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи. Рішення про усунення Президента з поста в порядку імпічменту прийматиметься лише у разі, якщо висновки Конституційного Суду та Верховного Суду засвідчать дотримання вимог Конституції та законів України. За постанову про імпічмент Президента має проголосувати  не менш як 3/4 народних депутатів - вона набирає чинності з моменту оголошення головуючим на пленарному засіданні про її прийняття. Якщо постанову не прийнято, головуючий оголошує про припинення процедури імпічменту та повноважень ТСК та від імені Парламенту вибачається перед Президентом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186610_vs-usinovlyuvach-dtey-budut-otrimuvati-oplachuvanu-vdpustku

3.  Усиновлювачі дітей будь-якого віку отримали право піти в 56-денну оплачувану відпустку

30 травня ВР прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки при усиновленні дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування" (проект № 6350) щодо права на оплачувану відпустку усиновлювачів дітей до 3 років. Особам, які усиновили дитину будь-якого віку з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. У разі усиновлення дитини подружжям зазначені відпустки надаються одному з них на їх розсуд. Розрахувати тривалість відпустки можна у спеціальному калькуляторі ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186620_rada-priynyala-za-osnovu-zakonoproekt-pro-zagalnu-serednyu-osvtu

4. Депутати взялись за реформу середньої освіти

На засіданні 30 травня ВР прийняла за основу  урядовий законопроект № 10204 "Про повну загальну середню освіту". Передбачено перехід на 12-річну програму навчання, після якого проводиться ЗНО. Запроваджується сертифікація педагогічних працівників, вводиться посада асистента дитини з особливими освітніми потребами (тьютора). Заплановано, що повну загальну середню освіту можна буде здобувати в очній (денній), дистанційній, мережевій, екстернатній, сімейній (домашній) формах чи формі педагогічного патронажу, а також в очній (вечірній), заочній формах (на рівнях базової та профільної середньої освіти). Профільну середню освіту професійного спрямування можна буде здобувати за дуальною формою.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186596_predstavleno-novu-kontseptsyu-yuridichno-osvti

5. Міносвіти винесло на громадське обговорення Концепцію юридичної освіти

Новий проект Концепції реформування юридичної освіти передбачає модернізацію змісту юридичної освіти та має бути реалізований за 5 років. Заплановано розробити галузеву рамку кваліфікацій; професійні стандарти; стандарти вищої освіти за спеціальностями "Право", "Міжнародне право", а також програму та вимоги до проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, єдиного фахового вступного випробування та єдиного вступного іспиту з цих спеціальностей; стандарти етичної поведінки; умови доступу до регульованих видів правничої діяльності (судді, прокурори та адвокати); особливі вимоги до ліцензування підготовки фахівців.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186586_zmneno-protseduru-ltsenzuvannya-bankv

6. Змінилась процедура ліцензування банків

 Оновлено Положення про ліцензування банків. Зокрема, виключено норми щодо генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій. Також визначено, що розмір власних коштів фізособи розраховується на підставі даних, зазначених в інформації про майновий стан (за вирахуванням акцій банків та/або акцій/часток у статутних капіталах юридичних осіб, які мають пряму або опосередковану участь у банках, якими фізична особа володіє на дату заповнення інформації про майновий стан), шляхом зменшення загальної вартості майна (активів) фізичної особи на загальну суму її майнових зобов'язань). Крім того, уточнено перелік інформації, яку щорічно мають подавати власники істотної участі. Також визначено випадки, коли може бути зупинено перебіг строків розгляду документів про погодження керівників банку. 

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186605_onovleno-poryadok-verifkats-ta-montoringu-sotsalnikh-viplat

7. Оновлено порядок верифікації субсидії (хоча сама процедура визнана неконституційною)

Постановою Кабміну від 22 травня № 443 у новій редакції викладено Порядок здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат. Мінфін уповноважений збирати інформацію, у тому числі персональні дані, про відкриті рахунки (поточні, кредитні, депозитні тощо), операції, залишок коштів на рахунках від широкого кола суб'єктів, а саме: розпорядників бюджетних коштів; Національного банку; Пенсійного фонду України; Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування; підприємств, установ і організації, банків та інших фінансових установ незалежно від форми власності. Для отримання та обробки персональних даних Міністерство фінансів не потребує отримання на це згоди фізичних осіб. Нагадаємо, що, як зазначив КСУ, таке право Мінфіну порушує Конституцію.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186507_derzhvikonavts-ne-mayut-prava-vimagati-oplatu-avansovogo-vnesku

8. Держвиконавці не мають права вимагати оплату авансового внеску

Департамент Державної виконавчої служби Міністерства юстиції зобов'язав держвиконавців виконувати Рішення Конституційного Суду України щодо скасування авансування виконавчого провадження. У листі від 17 травня 2019 року № 709/20.4.2/32-19 [з текстом якого можна ознайомитись в ІПС ЛІГА:ЗАКОН] наголошено, що стягувачі не мають сплачувати авансовий внесок (та додавати відповідні квитанції до заяв) під час пред'явлення виконавчого документа до виконання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186495_moblzovanim-mayut-viplatiti-kompensatsyu-za-nevikoristanu-vdpustku-zrazkove-rshennya

9. Мобілізовані мають право на компенсацію за невикористану відпустку

Касаційний адміністративний суд розглянув зразкову справу № 620/4218/18 (провадження № Пз/9901/4/19) про виплату грошової компенсації за неотриману через мобілізацію додаткову відпустку. Суд зобов'язав військову частину виплатити військовослужбовцю компенсацію відпустки як учаснику бойових дій за період з 2015 року по 2018 рік, виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби. У рішенні зазначено, що Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не припиняє право учасника бойових дій на отримання у рік звільнення виплати грошової компенсації за всі невикористані дні додаткової відпустки, право на яку набуто під час проходження військової служби в особливий період з моменту оголошення мобілізації.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186503_vstanovleno-provila-prostorovogo-zonuvannya-teritor-navkolo-aeroportu

10. Діють Авіаційні правила щодо просторового зонування території навколо аеропорту

 Наказом Державної авіаційної служби від 26 березня 2019 року № 381 затверджено Авіаційні правила України "Вимоги до експлуатанта аеродрому щодо просторового зонування території навколо аеропорту з умов впливу авіаційного шуму". Критеріями оцінки стану шумового забруднення в аеропорту на території поблизу нього є еквівалентний рівень та максимальний рівень шуму. Результати визначення контурів шуму та зон захисту від шуму оформлюються у вигляді карт шуму та пояснювальної записки до них. Карта шуму є топографічною картою розміщення аеропорту з нанесеними на неї злітно-посадковими смугами, контурами шуму для еквівалентних та максимальних рівнів шуму і визначеними в межах цих контурів зон обмеження житлово-цивільного, культурно-побутового та промислового будівництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини