Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено провила просторового зонування території навколо аеропорту

Реклама

Державна авіаційна служба встановила процедуру просторового зонування території навколо аеропорту з урахуванням умов впливу авіаційного шуму, побудови карт шуму та умови визначення показників шуму в аеропорту та на території поблизу нього під час зльоту, польоту, посадки повітряних суден, запуску та випробування авіаційних двигунів.

Відповідний наказ Державної авіаційної служби від 26 березня 2019 року № 381, набрав чинності 24 травня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184568_dyut-nov-pravila-vdpovdalnost-avaperevznika

Зазначеним документом затверджено Авіаційні правила України "Вимоги до експлуатанта аеродрому щодо просторового зонування території навколо аеропорту з умов впливу авіаційного шуму".

Правила поширюються на експлуатантів аеродромів незалежно від їх форми власності та організаційно-правової форми.

У розділі II зазначено критерії визначення показників просторового зонування території навколо аеропорту з урахуванням умов впливу шуму.

Критеріями оцінки стану шумового забруднення в аеропорту на території поблизу нього є еквівалентний рівень та максимальний рівень шуму.

Еквівалентний рівень шуму використовується для визначення межі зони впливу авіаційного шуму в аеропорту та на території поблизу нього.

Значення максимального рівня шуму використовується для визначення переліку, направленості та пріоритетності шумозахисних заходів.

Вимірювання авіаційного шуму проводяться в періоди максимальної інтенсивності наземної та льотної експлуатації повітряних суден, під час польотів повітряних суден з максимальним розрахунковим індексом у регламентовані інтервали часу доби.

Щоб отримати достовірну оцінку еквівалентного чи максимального рівня шуму або рівня впливу шуму , на інтервалі, рівному тривалості вимірювань, має бути задана мінімальна кількість звукових подій, але інтервал часу вимірювань повинен бути не менше ніж 2 години в кожній точці спостереження. При цьому в кожній точці має бути зафіксовано не менше ніж 5 польотів повітряних суден з максимальним рівнем шуму.

У затверджених Правилах встановлено, що найбільш об'єктивними слід вважати результати добових вимірювань, виконаних протягом календарного тижня з використанням стаціонарних систем моніторингу шуму з подальшим усередненням отриманих значень з коригуванням на денний, вечірній та нічний час доби, в тому числі для комбінованих добових еквівалентних рівнів шуму.

Окремо зазначено, що точність визначення рівнів шумового тиску залежить від тривалості вимірювань, метеорологічних умов, відстані між джерелом шуму та місцями спостережень, вимірювальної апаратури тощо.

За результатами вимірювань шуму складається протокол.

У протоколі вимірювань реєструють та зазначають:

- час, календарну дату, місце вимірювань;

- засоби, за допомогою яких проводиться вимірювання, та їх калібрування;

- виміряні та (за потреби) відкориговані еквівалентні та максимальні рівні;

- рівні звукового тиску в смугах частот;

- інформацію про рівні залишкового шуму під час вимірювань, тобто наявність та рівні додаткових джерел шуму та рівень шумового фону;

- часові інтервали вимірювань;

- схему та опис розташування точок вимірювання шуму, детальний опис місця вимірювань, зокрема покриття і стан поверхні землі, положення мікрофона та джерела шуму, а також висоту над поверхнею землі;

- опис режиму роботи джерела шуму , включаючи кількість польотів кожної категорії;

- опис метеорологічних умов, зокрема швидкість і напрямок вітру, покрив хмар, температуру, барометричний тиск, вологість та наявність опадів, місця встановлення анемометра і термометра повітря;

- метод(и) екстраполяції виміряних значень та інші умови.

Результати визначення контурів шуму та зон захисту від шуму оформлюються у вигляді карт шуму та пояснювальної записки до них.

Карта шуму є топографічною картою розміщення аеропорту з нанесеними на неї злітно-посадковими смугами, контурами шуму для еквівалентних та максимальних рівнів шуму і визначеними в межах цих контурів зон обмеження житлово-цивільного, культурно-побутового та промислового будівництва.

Пояснювальна записка до карти шуму містить такі розділи:

- опис аеропорту: особливості аеродрому та розміщення серед населених пунктів, топографічні особливості; наявність місць випробування двигунів та їх розміщення щодо злітно-посадкової смуги аеродрому;

- метеорологічні особливості для тримісячного строку найбільш інтенсивної експлуатації аеродрому;

- опис парку повітряних суден, що експлуатуються на аеродромі;

- опис маршрутів польоту в районі аеродрому;

- дані для обчислення рівнів шуму для поточних умов експлуатації аеродрому та для перспективних умов експлуатації, а саме: розподіл інтенсивності польотів парку повітряних суден на маршрутах польоту та у часі протягом доби; опис системи координат та розрахункової сітки, у вузлах якої виконується обчислення рівнів шуму;

- опис акустичних вимірів у контрольних точках;

- графічний матеріал з побудованими картами шуму;

- опис зон придатності до забудови з урахуванням населених пунктів, які потрапляють до цих зон;

- висновки та рекомендації щодо необхідності впровадження заходів збалансованого підходу до управління шумом.

Також у документі містяться інформація щодо визначення контурів шуму, упровадження заходів зниження впливу авіаційного шуму, контролю та моніторингу заходів зниження впливу авіаційного шуму.

Будьте в курсі набуття чинності нормативними актами за допомогою модулю «Календар юриста» ІПС «ЛІГА:ЗАКОН».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини