Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186273_navguratsyu-zelenskogo-priznacheno-na-20-travnya

1. Зеленського інавгурують 20 травня

Урочисте засідання Верховної Ради, присвячене складанню присяги Українському народові новообраним Президентом (Володимиром Зеленським), відбудеться 20 травня 2019 року о 10 годині у сесійному залі Верховної Ради. Приведення Президента до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України. Нагадаємо, що Станіслава Шевчука на посту замінила Наталя Шаптала.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186267_zakon-pro-funktsonuvannya-ukransko-movi-oftsyno-opublkovano

2. Закон про мову офіційно опубліковано

 Закон № 2704-VIII "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набуде чинності 16 липня (за винятком деяких положень, які вводитимуться в дію поступово) - його офіційно опубліковано в "Голосі України". Закон регулює порядок застосування української мови як державної в публічних сферах суспільного життя та не стосується релігійних обрядів і приватного спілкування. Українська є єдиною державною мовою: органи державної влади та місцевого самоврядування зобов'язані використовувати її на всій території України при здійсненні повноважень. Кожний громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. Держава організовує безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечує можливість її вивчення. Говорити українською під час виконання службових обов'язків зобов'язані: вищі посадові особи держави, народні депутати; держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування; голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники; службовці Нацбанку; правоохоронці; прокурори; судді, члени ВККС, ВРП та інші посадові і службові особи.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186210_sud-skasuvav-postanovu-pro-perevrki-derzhprats

3. Суд скасував постанову про перевірки Держпраці

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував постанову Кабінету Міністрів, якою затверджено порядки здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю. Рішення у справі № 826/8917/17 було ухвалено 14 травня, ознайомитися з його текстом можна у VERDICTUM.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186125_sud-zobovyazav-dfs-vdklikati-list-pro-kriter-blokuvannya-podatkovikh-nakladnikh

4. Суд зобов'язав ДФС відкликати лист про критерії блокування податкових накладних

Окружний адміністративний суд м. Києва  рішенням у справі № 640/1240/19  зобов'язав Державну фіскальну службу України відкликати лист від 5 листопада 2018 року № 4065/99-99-07-05-04-18 "Критерії ризиковості платника податків" як такий, що не підлягає виконанню. Суд вирішив, що критерії ризиковості платника податку не підлягають виконанню, оскільки всупереч законодавству вони не затверджені нормативним актом ДФС і не погоджені Міністерством фінансів України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186159_zmnilis-pdstavi-blokuvannya-podatkovikh-nakladnikh

5. Змінились підстави блокування податкових накладних

Постановою Кабміну від 24 квітня 2019 року № 391 уточнено підстави зупинення реєстрації податкових накладних через невідповідність критеріям оцінки ступеня ризиків: якщо сума ПДВ (крім сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена у попередньому місяці, становить більше 20 тис. грн. Також податкові накладні перевірятимуться, якщо одночасно виконується ряд вимог щодо ПДВ. Також уточнено порядок оскарження рішень про блокування податкових накладних.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186057_vishchiy-antikoruptsyniy-sud-pochne-robotu-z-5-veresnya

6. Вищий антикорупційний суд почне роботу з 5 вересня

Збори суддів Вищого антикорупційного суду, що відбулись 7 травня, визначили дату початку роботи  ВАС - він запрацює з 5 вересня 2019 року. Також обрано голову суду - ВАС на 3 роки очолила Олена Танасевич. Слідчими суддями призначені: Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віра Михайленко, Наталія Мовчан, Оксана Олійник та Ольга Саландяк. Нагадаємо, за результатами конкурсу Президент призначив 27 суддів ВАС та 11 суддів Апеляційної палати ВАС. За судовою реформою Вищий антикорупційний суд є спеціалізованим судом у системі судоустрою України, якому підвідомчі справи за обвинуваченням у корупції топових можновладців. Закон "Про Вищий антикорупційний суд" набув чинності 14 червня 2018 року, сам суд повинні були сформувати до 19 червня 2019 року. Судді вже призначені, отже, після їх зборів буде оголошено про початок роботи ВАС і йому почнуть передавати справи, віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро (стаття 216 КПК: злочини, вчинені нардепами, міністрами, суддями, вищими чиновниками тощо). Порядок передачі справ врегульовано окремим Законом. Апеляційна палата ВАС розміщуватиметься в будівлі лабораторного корпусу № 1 по вул. Преображенській, 5/2, а ВАС - в будівлі лабораторного корпусу № 1 і адміністративно-лабораторного корпусу № 2 по вул. Максима Кривоноса, 2а.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186176_zmneno-formu-ordera-na-nadannya-pravnicho-dopomogi

7. Адвокати мають застосовувати нові ордери на надання правничої допомоги

Рада адвокатів України впроваджує процедуру електронного генерування ордерів на надання правничої (правової) допомоги адвокатом через особистий кабінет на сайті НААУ. Адвокатам дозволили до 1 січня 2022 року використовувати типову форму ордера, виготовлену друкарським способом на замовлення ради адвокатів регіону. Установлено, що друковані ордери діють після 1 січня 2022 року до закінчення повноважень адвоката у конкретній справі (провадженні).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186002_zmnivsya-poryadok-dopusku-do-profes-privatnogo-vikonavtsya

8. Змінився порядок допуску до професії приватного виконавця

Мін'юст вніс зміни до Порядку допуску до професії приватного виконавця. Відтепер стажування особи в органі державної виконавчої служби забезпечується Головними територіальними управліннями юстиції Міністерства. Стажування у приватного виконавця забезпечується Радою приватних виконавців регіону. У разі, якщо у виконавчому окрузі Раду приватних виконавців регіону не сформовано, за це несе відповідальність Рада приватних виконавців України. Збільшено перелік осіб, які можуть керівниками стажування. Відтепер ними можуть бути не тільки керівники органів ДВС Головного територіального управління юстиції, а й приватний виконавець, строк здійснення діяльності якого становить більше одного року та до якого протягом останнього року не застосовувались дисциплінарні стягнення. Стажування у приватного виконавця можуть проходити одночасно не більше трьох осіб.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186006_penya-za-zhk-borgi-ne-mozhe-narakhovuvatisya-do-ukladennya-novikh-dogovorv---mnregon

9. Пеня за ж/к борги не може нараховуватися до укладення нових договорів 

Мінрегіон надав роз'яснення щодо введення в дію з 1 травня Закону "Про житлово-комунальні послуги": його практична реалізація можлива за умови укладення нових договорів про надання комунальних послуг. Такі договори укладаються відповідно до типових або примірних форм, які затверджує Кабмін і які можна знайти в ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Разом з тим Законом передбачено, що договори, укладені до 1 травня 2019 року, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання комунальних послуг, укладених за новими правилами. Нові договори на комуналку мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом року з дня введення в дію Закону - до 1 травня 2020 року. Уведення в дію Закону не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені, адже така відповідальність передбачена за неналежне виконання договору.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186107_zmnilisya-pravila-vaktsinats-vd-koru-epdemchnogo-parotitu-ta-krasnukhi

10. Змінилися правила вакцинації від кору, епідемічного паротиту та краснухи

МОЗ оновило Календар профілактичних щеплень в Україні. Установлено, що для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи при виникненні осередку (наявність контактних осіб) цих інфекцій проводитимуть вакцинацію в перші три дні від моменту контакту. Якщо після контакту минуло більше трьох днів, особам, у яких відсутні клінічні прояви захворювання, з метою забезпечення імунітету на майбутнє у разі неінфікування проведуть вакцинацію негайно (якомога раніше). Рішення про проведення щеплення за таких обставин приймають лікуючий лікар та пацієнт на підставі оцінки ризиків і переваг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини