Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінились підстави блокування податкових накладних

Реклама

Уряд затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Постановою від 24 квітня 2019 року № 391  зокрема, визначено ознаки, у разі відповідності яким реєстрація податкових накладних не зупиняється.

Уточнені підстави зупинення реєстрації податкових накладних через невідповідність критеріям оцінки ступеня ризиків: якщо сума ПДВ (крім сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена у попередньому місяці, становить більше 20 тис. грн.
Також податкові накладні перевірятимуться, якщо одночасно виконуються такі умови:

- загальна сума ПДВ (крім сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну / розрахунок коригування, платником податку та його відокремленими підрозділами, становить більше 400 тис. грн;

- одночасно значення показників D та P мають такі розміри: D > 0,05, P < Pм х 1,4.

Реєстр податкових накладних / розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена вестимуть за новою формою.

Також встановлені форми:

- рішення про врахування / неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість;

- рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ.

Уточнено порядок оскарження рішень про блокування податкових накладних.

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. Відмова комісії центрального рівня оскаржується лише у судовому порядку.

Комісії контролюючих органів також приймають рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника ПДВ, а комісія центрального рівня розглядає скарги на рішення комісій регіонального рівня, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації. Скарги на регіональні комісії розглядає комісія центрального рівня за участю уповноваженої особи Мінфіну.

Формуляр скарги на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних можна завантажити в модулі "Форми та бланки" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Нагадаємо, суд зобов'язав ДФС відкликати лист про критерії блокування податкових накладних.  

На незаконність застосування листа ДФС України від 21 березня 2018 року №959/99-99-07-18 як підстави для зупинення реєстрації податкових накладних вказав і Верховний Суд.

Докладно про це рішення та його наслідки читайте в аналітичній статті: Кінець системи блокування реєстрації податкових накладних версії 2018 року: невже з'явилася надія?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини