Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підтверджена можливість перехресного вступу для правничих спеціальностей

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув позов про скасування норми постанови КМУ від 1 лютого 2017 року № 53 щодо можливості обіймати посади або провадити види діяльності, кваліфікаційні вимоги до яких передбачають наявність повної вищої або вищої юридичної освіти особами, які здобули вищу освіту за спеціальностями "081 Право", "293 Міжнародне право" на першому (бакалаврському) і другому (магістерському) рівні вищої освіти і яким присуджено ступінь вищої освіти "магістр".

У постанові від 24 квітня 2019 року у справі № 826/9779/17 суд прийшов до висновку, що магістр права або міжнародного права вважається особою з повною вищою юридичною освітою, навіть якщо ступінь бакалавра була ним отримана за іншою спеціальністю.

Відповідно до висновку суду, особа може вступити до вищого навчального закладу для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, отриманого за іншою спеціальністю.

Зокрема, здобувши ступінь магістра за спеціальністю «081 Право» або «293 Міжнародне право», особа може обіймати посади або провадити види діяльності, кваліфікаційні вимоги до яких передбачають наявність повної вищої або вищої юридичної освіти.

Позивач не здобував ступеня бакалавра за спеціальністю «Право» або «Міжнародне право», а вступив до правової магістратури на базі диплома про вищу освіту, отриманого за іншою спеціальністю.

Позивач вважав, що через зміни, внесені Кабміном, він не має права обіймати посади або провадити види діяльності, кваліфікаційні вимоги до яких передбачають наявність повної вищої або вищої юридичної освіти.

Суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, визнав, що до позивача можуть бути застосовані вищенаведені обмеження.

Проте Верховний Суд не погодився з висновками судів попередніх інстанцій щодо незаконності зазначеної постанови КМ.

За відсутності в чинному законодавстві визначення, за якою галуззю знань та спеціальностями здобувається вища юридична освіта, Кабмін у межах своїх повноважень визначив, що вищою юридичною освітою є вища освіта, здобута за спеціальностями «081 Право» та «293 Міжнародне право».

Відповідно до ч. 10 ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» особа може вступити до вищого навчального закладу для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, здобутого за іншою спеціальністю, за умови успішного проходження додаткових вступних випробувань з урахуванням середнього балу документа про вищу освіту бакалавра. Таким чином держава надає особі право перехресного вступу.

Отже, здобувши ступінь магістра за спеціальностями "081 Право" або "293 Міжнародне право", особа може обіймати посади або провадити види діяльності, кваліфікаційні вимоги до яких передбачають наявність повної вищої або вищої юридичної освіти.

Скористуйтеся можливістю ознайомитися з повною аргументацією КАС ВС у Verdictum або в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини