Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінилися умови утримання іноземців, що перебувають в Україні незаконно

Реклама

Наказом МВС від 18 березня 2019 року № 191 внесено зміни до Інструкції про порядок утримання іноземців та осіб без громадянства в пунктах тимчасового перебування.

У п. 2 розділу II Інструкції уточнюється, що до особової справи таких осіб долучаються всі документи, які стали підставою для його розміщення в пункті, продовження строку тримання, звільнення чи передачі для примусового видворення за межі території України, а також інші документи, визначені Інструкцією.

Внесення змін до облікової документації та долучення документів до особової справи здійснюються не пізніше наступного робочого дня з дня отримання інформації (документів). Особові справи на осіб, розміщених у пунктах, зберігаються в замкнених металевих шафах з обмеженим доступом сторонніх осіб.

Згідно доповненням п. 12 цього ж розділу, у разі ухвалення судом рішення, прийнятого за результатами розгляду скарги іноземця, він повідомляє про це адміністрацію із надсиланням копії такого рішення суду у день проголошення цього рішення письмово.

Після надходження такого рішення адміністрація повинна невідкладно проінформувати про це заінтересований орган шляхом відправлення факса чи за допомогою інших електронних засобів зв'язку.

На час оскарження рішення суду про затримання іноземця або особи без громадянства, у яких відсутній документ, що дає право на їх виїзд з України, такі особи продовжують утримуватися в пункті.

У пункті 19 введено обов'язковість передачі на зберігання старшому інспектору документів, медикаментів, технічних засобів, громіздких предметів, цінностей та ліків.

Пункт 22 доповнено інформацією, що документи, грошові кошти, прикраси зберігаються адміністрацією у замкнених металевих шафах.

У пункті 24 зазначається, що іноземець, особа без громадянства самостійно відповідає за документи та особисте майно, яке не передано на зберігання старшому інспектору.

Наступним пунктом передбачено, що таким особам можуть видаватися власні мобільні телефони. Телефонні розмови повинні проводитися у відведеній для цього кімнаті. Після цього засіб зв'язку повертається на зберігання.

П. 5 розділу III доповнено інформацією щодо дій у разі відмови особи від надання відповідей під час опитування або від відмови підписання акта. Визначено, що у даному випадку в акті робиться про це запис.

Пункт 7 розділу III доповнено абзацом другим. Згідно з ним, у разі надходження від іноземців або осіб без громадянства звернень щодо надання сприяння в забезпеченні їх ідентифікації та (або) видворення (реадмісії) чи придбання проїзних квитків для виїзду з України адміністрація невідкладно інформує про це відповідний заінтересований орган.

Змінено порядок дій при необхідності визнання особи біженцем або такою, що потребує особливого захисту. У такому випадку адміністрація впродовж наступного робочого дня після такого звернення письмово повідомляє заінтересований орган з одночасним інформуванням про це телефоном чи електронними засобами зв'язку. Територіальний орган ДМС упродовж наступного робочого дня з дня отримання заяви інформує пункт та заінтересований орган про прийняте рішення шляхом надсилання листа.

Внесені зміни щодо умов перебування іноземців та осіб без громадянства в спецпунктах: передбачено мінімально допустимий розмір кімнат, а також стандарти умов проживання іноземців та осіб без громадянства.

Дізнавайтеся про усі зміни в документі з моменту їх появи у системі завдяки інструменту "Контроль документа" в модулі "Законодавство Украъни" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Новим є пункт 10 розділу IV, який встановлює, що дозволені для використання в пунктах ігри й технічне устаткування не повинні заважати іншим особам.

Визначено, що особи, які потребують посиленого нагляду через висловлювання намірів заподіяння шкоди оточуючим чи собі, перешкоджання працівникам у виконанні посадових обов'язків, схиляння інших осіб до порушень правил внутрішнього розпорядку, учинення нападу на працівників або втечі, за вмотивованим рішенням директора або особи, яка виконує його обов'язки, розміщуються в локалізованих кімнатах строком до 15 діб. За необхідністю цей строк може бути подовжено до 30 діб.

Встановлено кількість осіб, супроводжуючих іноземців та осіб без громадянства під час переміщення. Звичайний склад наряду включає не менше трьох осіб, з яких одна - старша. У разі посиленого наряду супроводження призначається інша необхідна кількість осіб. За потреби переміщення здійснюється за участю лікаря та перекладача. Заборонено одночасне супроводження працівниками, які здійснюють охорону в пішому порядку, двох і більше осіб, крім дітей, супровід яких здійснюється разом з батьками.

Пункт 18 розділу VIII доповнено новими правилами перевезення іноземців та осіб без громадянства. Згідно зі змінами, кількість іноземців та осіб без громадянства, які перевозяться, у спеціально обладнаному автомобілі не повинна перевищувати кількості місць для сидіння.

Забороняється супроводжувати таких осіб в несправних автомобілях та з несправним спеціальним обладнанням.

Наступний пункт забороняє змінювати затверджений маршрут і порядок супроводження, а також забороняє наряду залишати осіб без нагляду.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини