Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують спростити перехід споживачів на нові договори про надання комунальних послуг

Реклама

Члени Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянули на засіданні 23 квітня законопроект № 10228 "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг".

Метою законопроекту, розробленого у Комітеті та узгодженого Мінрегіоном, НКРЕКП, профільними асоціаціями, є удосконалення норм і положень чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, а також врегулювання питань перехідного періоду, що виникають через введення в дію Закону № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги", у частині регулювання надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

За Законом суттєво змінюється система взаємовідносин між виконавцями комунальних послуг і споживачами; визначається можливість обрання співвласниками моделей договірних відносин у багатоквартирному будинку (до 1 травня 2020 року) та укладення відповідних договорів з виконавцями послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами; визначається структура плати виконавцю комунальної послуги залежно від обраної співвласниками моделі договірних відносин у будинку; встановлюються вимоги до формування та встановлення тарифів на комунальні послуги.

Згідно із Законом у період з 1 травня 2019 до 1 травня 2020 року в Україні відбуватиметься хаотичний перехід споживачів від "старих" договорів про надання комунальних послуг до "нових". Такий перехід здійснюватиметься у кожному багатоквартирному будинку окремо, що не дозволяє підприємству оперативно переглядати тарифи у зв'язку з переходом окремо взятого будинку на нові договірні відносини.

У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не приймуть рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги до 1 травня 2020 року, між виконавцем і кожним співвласником буде укладено індивідуальний договір про надання комунальної послуги.

Крім того, тривалий перехідний період (з 1 травня 2019 до 1 травня 2020 року) створює низку проблем із реалізацією органами місцевого самоврядування та НКРЕКП повноважень щодо встановлення тарифів на комунальні послуги.

Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту сприятиме удосконаленню норм і положень чинного законодавства у сфері житлово-комунальних послуг, врегулюванню питань перехідного періоду у сфері комунальних послуг, встановленню чітких і зрозумілих організаційних вимог у процесі укладання нових договорів про надання послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, поводження із побутовими відходами, а також вимог щодо формування та встановлення тарифів на ці послуги, уникнення різночитань тощо.

Народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Парламенту включити законопроект до порядку денного десятої сесії та прийняти його в першому читанні за основу і в цілому як Закон.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини