Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ювілейна конференція корпоративних юристів: підсумки

24 квітня 2019, 15:25
717
0
Автор:
Реклама

19 квітня Асоціація правників України провела ювілейну X щорічну конференцію корпоративних юристів (юрисконсультів), в готелі Radisson BLU.

Обговорення почалося з теми новацій в законодавстві, своїм досвідом ділилися провідні фахівці. Першим свою доповідь про встановлення адвокатської монополії і електронний суд представив Ярослав Яровий, старший юрист DLA Piper. «Зміни в законодавстві, зокрема процесуальному, мають позитивний, упорядкований характер. Але для того, щоб отримати компенсацію, до суду подається попередній розрахунок адвокатських витрат. Якщо зібрані всі підтверджуючі документи - договір, акти виконаних робіт, то суд своїм правом може самостійно визначати, рецензувати суму компенсації. Це зменшує можливість справедливої ??компенсації і стимулює недобросовісних клієнтів і далі не виконувати зобов'язання», - зазначив Ярослав.

Ярослав Яровий, Вікторія Огриза, Вадим Медведєв, Ростислав Матяш, Тетяна Лисовець

Серед переваг електронного суду він назвав можливість подати документи онлайн, швидко отримати повістку. Зазначив, що вже подано більше 1 тис. Електронних заяв за короткий термін. Підтримала думку про електронні судах і Вікторія Огриза, керівник юридичного департаменту PepsiCo в Україні.

Вона зазначила, що поруч з технічними моментами треба підвищувати рівень довіри між усіма учасниками для реалізації електронного документообігу. Також вона прокоментувала перші наслідки Закону про ТОВ.

Про взаємодію ринку і регулятора і важливі аспекти операцій із залучення зовнішнього фінансування говорив Ростислав Матяш, член Правління «Уксоцбанк». Він зазначив ключові моменти лібералізації: «Перехід від системи тотального валютного контролю кожної операції до системи валютного нагляду, побудованому за принципом:« Більше ризиків - більше уваги, менше ризиків - менше уваги».

Першу сесію завершила Тетяна Лисовець, старший партнер, керівник судової практики АО «Соколовський і Партнери», адвокат, розповіла про податкові спори крізь призму нових кодексів. Нагадала про зміну терміну оскарження: «Якщо останній день оскарження припадає на свята, то переноситься на робочий, але виплати без перенесення на свята. Так виникає податковий борг».

Максим Бугай, Сергій Бенедисюк, Надія Білоус

Після невеликої перерви відбулася панельна дискусія про те, як амбітність юриста перетворити в успіх? Модератор Сергій Бенедисюк, партнер, керівник практики корпоративного права та M&A Evris, запросив до розмови колег для обміну досвідом.

Ольга Лук'янова, начальник юридичного відділу / комплаенс-офіцер групи компаній «Хенкель» в Україні говорила про кар'єрні можливості інхауси юристів: «Я вважаю, що лідер повинен бути готовий до нового і не повинен бути стандартизованим. Самоконтроль і самомотивація - запорука успіху. Прислухайтеся до себе, якщо є шалене бажання - то думайте, як можете бути корисні компанії і грайте на випередження ».

Надія Білоус, керівник відділу корпоративних правових питань субрегіону UCCAB (UCCAB Area Head of LEX) «Бритіш Американ Тобакко Україна», розповіла про лідерство юридичної професії в різних бізнес-культурах. Для неї справжній лідер - це особистість, яка знає куди рухатися і усвідомлює допущені помилки. Про українських юрисконсульт, які підкорюють іноземні ринки розповів Максим Бугай, старший юридичний радник TNT Express (FedEx Corp) Eastern Europe. Поділився корисними навичками, які привели його до роботи в міжнародній компанії: ефективна комунікація, знання всіх процесів, розуміння принципів регуляції індустрії, проактивність, знання мов і місцевої культури, тайм-менеджмент.

Ірина Мусійчук, керівник юридичного відділу компанії McDonald's в Україні, підготувала доповідь про розвиток in house експертизи vs залучення зовнішнього юридичного радника. Вона зазначила, що очікування бізнесу посилено як ніколи. Для ефективного розвитку бізнесу рекомендує почути колег: «Якщо йому подобається займатися податками, то нехай ними і займається - не забирайте цієї можливості. Забезпечте зону комфорту і не забувайте про користь зовнішньої експертизи », - рекомендує Ірина.

Що ж таке кібербезпека розповів Олег Літвінов, начальник юридичного департаменту Vodafone України. Він зазначив, що законодавством передбачено створення урядової команди реагування CERT-UA, які надають технологічну підтримку.

Євген Грушовець, Ігор Федоренко, Олександр Онуфрієнко

Далі тему продовжив Денис Шкаровський, радник VB PARTNERS, адвокат. За його словами, в Україні досить обмежений інструментарій боротьби з шахрайством. Щоб звести ризики до мінімуму, він радить бізнесу постійно проводити перевірки, оцінку, переоцінку ризиків в бізнес-процесах; знайомити співробітників з їх обов'язками, внутрішніми документами; проводити облік ресурсів, коштів, активів компанії. Будь-який рух має документуватися. У разі підозри, застосовувати нестандартні підходи до розслідування, використовувати різні інструменти, в т. Ч. КПК. і фіксувати результати розслідування. Хоча, як показує практика, мало хто при виникненні інциденту вживає необхідних заходів.

Через відсутність довіри до правоохоронних органів і судової системи, закритої політики компанії і небажанням негативної розголосу шахраї не караються належним чином і мають спокуса робити це знову і знову. З цією думкою згоден і Ігор Федоренко, партнер AVER LEX, адвокат. Він зазначив зовнішні і внутрішні ризики. Радить не забувати про зовнішні ризики не тільки від «зовнішніх злочинців», а й від контролюючих і правоохоронних органів, дії недобросовісних конкурентів і контрагентів. Радить не боятися формувати публічну позицію, залучати фахівців та ЗМІ.

Завершив тему кібербезпеки Олександр Онуфрієнко, партнер Asters. Розповів про те, як захиститися від зовнішніх і внутрішніх звинувачень юрисконсульта. Пан Олександр пропрацював 20 років в in house, з власного досвіду знає, що кожну зустріч треба фіксувати записами в протоколі. Олександр Онуфрієнко також радить дуже важливе рішення не брати за кілька секунд, а почекати 10 хв, 1 год - адже поспішне рішення може привести до наслідків.

Завершився захід панельної дискусією «Юристи майбутнього: як розвиток digital змінює професію юриста» під модеруванням Дарини Сидоренко, координатор групи IT та кібербезпеки Sayenko Khrapenko.

Андрій Гаврилюк, Ігорь Олехов, Дарина Сидоренко, Ольга Прокопович

В обговоренні взяли участь Ігор Олехов, партнер МЮФ Baker McKenzie, Андрій Гаврилюк, заступник директора юридичного департаменту FOZZY GROUP, і Ольга Прокопович, директор з правових питань регіону Євразія групи Veon.

Ігор Олехов описав проблему консервативних фірм, які вже понад 50 років на ринку, їм змінити власні підходи до роботи досить важко. Навів приклади інновацій компаній, які вже працюють: eBrevia, Share Point, Blu Onlina, знання Harmony DB. Автоматизація експертизи та знань - Contrakt Express, Law in Context, Fintech Initiatives. Андрій Гаврилюк в процесі обговорення озвучив мрію: «Взяти планшет і сходити з ним до суду, щоб це був єдиний підручний матеріал». Ольга Прокопович радить ловити хайп від інновацій, знаходити для кожної аудиторії відповідний ресурс: «Розвиток digital - це поштовх для роздумів юристів, тому що, можливо, через кілька років вимоги будуть інші».

За матеріалами прес-служби АПУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини