Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В правила адвокатської етики введено принцип чесності та добропорядності

23 квітня 2019, 10:01
3783
1
Автор:
Реклама

15 лютого 2019 р. на з'їзді адвокатів України Правила адвокатської етики були доповнені ст. 121 «Чесність та добропорядна репутація», а до ст. ст. 44, 65 внесені відповідні зміни.

Принципи чесності та добропорядності визнані міжнародною спільнотою базовими, а членство в міжнародних професійних організаціях адвокатів без їх дотримання були би неможливими. Як зазначають в НААУ, приєднання українських адвокатів до Міжнародної асоціації адвокатів(IBA) та Раді адвокатських і правничих товариств Європи (CCBE) свідчить про високоморальність вітчизняних юристів.

Згідно зі статтею 121 «Чесність та добропорядна репутація», адвокат повинен бути добропорядним, чесно та гідно виконувати свої професійні обов'язки.

Адвокату заборонено робити завідомо неправдиві заяви стосовно суті доручення, фактичних обставин, що мають до нього відношення, їх правової оцінки, прав і обов'язків адвоката, клієнта, а також обсягу своїх повноважень щодо представництва інтересів клієнта.

У статті, яка регламентує діяльність адвоката у суді, слово «порядність» замінено на термін «добропорядна репутація», який більш влучно характеризує адвоката як професіонала. Визначено, що під час здійснення професійної діяльності в суді адвокат повинен бути добропорядним, поводити себе чесно та гідно, стверджуючи повагу до адвокатської професії.

Змінами до статтія 65 (регулює взаємовідносини адвоката та органів адвокатського самоврядування) встановлено, що у межах дотримання принципу чесності і добропорядної репутації адвокат має надавати достовірну інформацію до Єдиного реєстру адвокатів України, органам адвокатського самоврядування, членам органів адвокатського самоврядування під час здійснення ними повноважень.

Згідно з п. 3, ч. 2, ст. 34 Закону № 5076-V «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» порушення правил адвокатської етики є підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини