Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки повідомлять виконавців про відкриття рахунків боржника

Реклама

Нацбанк визначив механізм повідомлення банками органу державної виконавчої служби або приватного виконавця про рахунки фізичних осіб, внесених до Єдиного реєстру боржників.

Відповідне Положення про порядок надання банками інформації про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, унесених до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців затверджено постановою Правління Нацбанку від 18 квітня 2019 року № 60 і набрало чинності 19 квітня 2019 року.

Цей документ передбачає обов'язок банків повідомляти виконавців у разі відкриття або закриття рахунка фізособи, щодо якої наявна інформація у Єдиному реєстрі боржників.

Визначено, що банк зобов'язаний перевірити наявність інформації про клієнта-фізособу в день відкриття або закриття її рахунка в Єдиному реєстрі боржників. Якщо рахунок відкривається на ім'я фізособи, внесеної до цього реєстру, зокрема через відокремлені підрозділи банку, або здійснюється закриття рахунка такою особою, банк зобов'язаний у день відкриття або закриття рахунка повідомити про це зазначених у Єдиному реєстрі боржників виконавців.

Електронна форма повідомлення про відкриття/закриття рахунка, крім обов'язкових реквізитів, може містити додаткові технологічні реквізити, які не належать до інформації про відкриття/закриття рахунків фізосіб-боржників.

Для підтвердження достовірності походження та цілісності даних в електронних повідомленнях використовується кваліфікована електронна печатка.

Повідомлення в паперовому вигляді до запровадження електронного сервісу інформаційної взаємодії за підписом уповноваженої особи банку надається виконавцю під підпис або надсилається поштою з повідомленням про вручення не пізніше робочого дня, наступного за днем відкриття/закриття рахунку.

Також у додатку до Положення наведено форму повідомлення про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб - боржників у банках України.

Очікується, що Положення сприятиме запобіганню відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, та посиленню захисту прав і інтересів дітей, покращенню їх матеріального забезпечення у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей визначається судом.

Нагадаємо, усі судові рішення доступні в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини