Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185555_prezident-pdpisav-kodeks-z-protsedur-bankrutstva

1. Президент підписав Кодекс з процедур банкрутства

15 квітня Петро Порошенко повідомив, що підписав Кодекс з процедур банкрутства. ВР прийняла як Закон відповідний законопроект № 8060 ще 18 жовтня 2018 року. Кодексом встановлено умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи (тобто вводиться інститут банкрутства фізичної особи). Кодекс викладено у чотирьох книгах: Загальна частина; Арбітражний керуючий; Банкрутство юридичних осіб; Відновлення платоспроможності фізичної особи.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185657_priznacheno-31-admnstrativnogo-suddyu

2. Президент призначив 37 суддів

Петро Порошенко 16 квітня призначив у господарський суд міста Києва 6 суддів.  Указом від 17 квітня № 148/2019 було призначено 31 суддю до місцевих адміністративних судів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185660_oask-skasuvav-natsonalzatsyu-privatbanku

3. Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку

Розглянувши справу № 826/7432/17 (яка налічує понад 50 томів) за позовом Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, ФГВФО, НКЦПФР, суд визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк», і визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку. Позов пана Коломойського розглядався з червня 2017 року і крапка ще не поставлена: рішення не набрало законної сили і Нацбанк планує його оскаржити. Поставивши справу № 826/7432/17 на контроль у Verdictum, ви зможете ознайомитись з рішенням ОАСК, як тільки його внесуть до ЄДРСР, та відстежувати подальші судові рішення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185531_pravila-povodzhennya-z-pobutovimi-vdkhodami-zmnyatsya-z-1-travnya

4. Змінюються Правила поводження з побутовими відходами

1 травня набуде чинності  постанова від 27 березня № 318, якою оновлено правила надання послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах. Вивозити побутові відходи буде суб'єкт господарювання, обраний органом місцевого самоврядування на конкурсі. Між цим виконавцем послуги та споживачем укладається договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Відповідно у квитанції зазначатимуться: об'єм побутових відходів (окремо для твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких; у разі запровадження роздільного збирання відходів - об'єм роздільно зібраних корисних компонентів побутових відходів не враховується); тарифи на надання послуг; сума, що підлягає сплаті. Оплатити послугу необхідно не пізніше ніж протягом останнього дня місяця, що настає за розрахунковим. У разі зміни вартості послуги її виконавець повідомляє не пізніше ніж за 30 днів про це споживачеві із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185603_tarifi-na-vodu-zalezhatimut-vd-rozmru-zarplat--kursu-valyut

5. Тарифи на воду можуть підвищити через зростання МЗП

14 квітня набула чинності нова редакція Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, який застосовується під час установлення НКРЕКП тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для суб'єктів природних монополій. Тарифи встановлюються на планований період тривалістю 12 місяців (з 1 січня по 31 грудня). НКРЕКП може коригувати складові структури тарифів в бік збільшення або зменшення, якщо протягом строку дії тарифів збільшились або зменшились мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум [актуальний розмір цих величин можна дізнатись в модулі "Довідники" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН"], податки, збори, платежі, підвищились або знизились ціни на реагенти, паливно-енергетичні ресурси, придбання води в інших суб'єктів господарювання та/або очищення власних стічних вод іншими суб'єктами господарювання, змінився курс валют за наявності зобов'язань по запозиченнях (кредитах, позиках) міжнародних фінансових організацій.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185636_v-tslyakh-natsbezpeki-za-ukrantsyami-pochnut-stezhiti-na-vulitsyakh

6. Заплановано підвищити рівень безпеки на вулицях, запровадивши єдину систему моніторингу

Профільний комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 10120 щодо систем моніторингу стану безпеки, який дозволяє силам безпеки, іншим органам державної влади, місцевого самоврядування створювати та використовувати комплексні системи моніторингу стану безпеки з метою виконання покладених на них завдань (функцій) із забезпечення національної безпеки, охорони прав і свобод людини, підтримання громадської (публічної) безпеки і порядку, протидії злочинності, запобігання надзвичайним ситуаціям. Комплекси безпеки складаються з технічних засобів, приладів, пристроїв, у тому числі з функціями фото-, аудіо-, відеозапису, які працюють в автоматичному режимі, програмно-апаратних комплексів, що забезпечують обробку, аналіз, передачу даних до відповідної функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС, захист інформації та розпізнавання (ідентифікацію) об'єктів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185589_u-parkakh--skverakh-zbirayutsya-zdysnyuvati-bopokhovannya

7. Сферу поховання планують реформувати

Профільний комітет рекомендує ВР прийняти за основу урядовий законопроект № 8248 щодо удосконалення сфери поховання, яким пропонується розвивати кремацію та дозволити біопоховання на територіях парків та скверів. Також запланована демонополізація ритуальних послуг. Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність за самовільне використання кладовищенських та колумбарних споруд, що використовуються для церемонії поховання та поминання померлих, намогильних споруд, склепів, урн з прахом, могил або вчинення інших дій, що мали на меті зневажити родинну чи суспільну пам'ять про померлого, продемонструвати зневажливе ставлення до місця для поховання та суспільних, релігійних принципів і традицій в цій сфері тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185526_deputati-zbirayutsya-vvesti-podatok-na-vivedeniy-kaptal

8. Депутати збираються прийняти за основу законопроект про податок на виведений капітал

Профільний комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу президентський законопроект № 8557 щодо податку на виведений капітал, зареєстрований ще в липні 2018 року. Передбачається заміна податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. До 31 грудня 2021 року дозволяється застосування податку на прибуток підприємств банками за їх рішенням. Новий податок справлятиметься за операції з виведення капіталу (15 %) та за операції, прирівняні до них (20 % за деякими винятками). Передбачено створення відкритого Реєстру платників податку на виведений капітал. Наступне пленарне засідання ВР відбудеться 23 квітня. Проект постанови про прийняття за основу законопроекту було зареєстровано Ніною Южаніною 11 квітня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185587_deputat-proponu-zvlniti-vd-advokatskogo-stazhuvannya-yuristv-z-5-rchnim-stazhem

9. Пропонується звільнити від адвокатського стажування юристів з 5-річним стажем

 У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 10220, яким пропонується запровадити кваліфікаційний іспит у формі письмового анонімного тестування та фіксувати його перебіг за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Кваліфікаційний іспит має проводити виключно Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури. Також запропоновано звільнити від проходження стажування  осіб, які на день звернення із заявою про допуск до складення кваліфікаційного іспиту мають п'ятирічний стаж роботи в галузі права. Крім того, передбачено підвищення вимог до стажу голови ради адвокатів регіону - кандидат має займатися адвокатською діяльністю не менше десяти років.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185592_domashnkh-krivdnikv-postavlyat-na-proflaktichniy-oblk-v-polts

10. Домашніх кривдників поставлять на профілактичний облік у поліції

16 квітня набув чинності  наказ МВС від 25 лютого 2019 року № 124, яким врегульовано процедуру взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Нацполіції для недопущення повторного вчинення домашнього насильства, забезпечення контролю за дотриманням кривдником тимчасових обмежень його прав і виконанням обов'язків, покладених на нього у зв'язку з учиненням домашнього насильства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини