Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати вирішили боротися з патентним тролінгом

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182458_otrimati-patent-na-korisnu-model-mozhna-bude-shvidshe---proekt

Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді прийняти за основу урядовий законопроект № 9385 щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності.

Пропонується нова модель правової охорони корисних моделей: об'єктом корисної моделі є пристрій, передбачена формальна експертиза заявки на корисну модель для видачі патенту, вводиться адміністративна процедура визнання недійсними прав на корисну модель. Таким чином зберігається можливість швидко отримати патент на корисну модель; встановлюється можливість швидкого припинення активності недобросовісних власників так званих "троллінгових" патентів через адміністративну процедуру визнання недійсними прав (в Апеляційній палаті).

Враховуючи вимоги права ЄС у сфері охорони прав на винаходи (корисні моделі), промислові зразки та торговельні марки, а також положення Угоди про асоціацію з ЄС, проектом запропоновано, зокрема, такі новації:

- щодо винаходів і корисних моделей: розширено перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона; передбачено можливість подання заявок в електронній формі; надається право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом 6 місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід; уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи; розширено перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі); передбачено можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку ("post-grant opposition").

- щодо промислових зразків: вводиться додатковий критерій охороноздатності (індивідуальний характер); правова охорона незареєстрованих промислових зразків; подання заявки в електронній формі; можливість поділу заявки; строк чинності прав - не більше 25 років (наразі - 15); змінено вид охоронного документу (з патенту на свідоцтво); можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті (боротьба з патентним троллінгом);

- щодо торговельних марок: подання заявки в електронній формі; уточнено підстави для відмови у реєстрації або визнання недійсною реєстрації торговельної марки; реєстрація колективної торговельної марки; уточнено порядок надання правової охорони за міжнародною реєстрацією.

Як зазначено в пояснювальній записці, положеннями проекту забезпечено баланс інтересів між патентною монополією та правом кожної людини на доступність ліків. За рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров'я пропонуються новації, які дозволять суттєво зменшити кількість "вічнозелених" патентів, що відповідає Угоді про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/168232_kabmn-zaproponuvav-polpshiti-okhoronu-vinakhodv-ta-korisnikh-modeley

Члени комітету зауважили, що переважна більшість положень законопроекту № 9385 дублює відповідні положення проектів № 5699 та № 7538, які не були прийняті Верховною Радою у вересні 2018 року, та законопроекту № 9088.

Водночас, проект Закону №9385 містить ряд суттєвих недоліків, на які Комітет звертав увагу при розгляді раніше поданих законопроектів. Зауваження і пропозиції, які надали Головне науково-експертне управління ВР, Комітети з питань запобігання і протидії корупції, з питань бюджету, МОЗ, ДФС, Європейська Бізнес Асоціація, НДІ Інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, можуть бути враховані при підготовці законопроекту до другого читання.

Сервіс PatentBot забезпечує пошук та реєстрацію торгових марок, фіксацію авторських прав та патентування. PatentBot допоможе зареєструвати торговельну марку та зафіксувати авторські права за допомогою технології блокчейн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини