Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не може переглянути рішення зборів суддів - Велика Палата

Реклама

Велика Палата Верховного Суду визначила, що суд адміністративної юрисдикції не має компетенції щодо розгляду позову про оскарження рішень зборів суддів.

У постанові від 20 березня 2019 року у справі № № 804/4177/17 зазначено, що відповідні скарги розглядаються самим органом суддівського самоврядування згідно із Законом № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" та внутрішнім актом, який регламентує діяльність такого органу.

Наголошено, що у справі ЄСПЛ "Трегубенко проти України" Пленумом Верховного Суду України було скасоване остаточне та обов'язкове судове рішення, винесене на користь заявника в порядку нагляду. ЄСПЛ зауважив, що Верховний Суд України звів нанівець увесь судовий розгляд, що завершився прийняттям остаточного та обов'язкового рішення, і тому порушив принцип res judicata щодо рішення, яке, крім того, вже було частково виконане.

Закон визначає збори суддів як зібрання суддів відповідного суду, на якому вони обговорюють питання внутрішньої діяльності цього суду та приймають колективні рішення з обговорюваних питань. Збори суддів районного суду як орган суддівського самоврядування, що обговорює питання внутрішньої діяльності суду та приймає колективні рішення з обговорюваних питань, не є суб'єктом владних повноважень у розумінні пункту 7 частини першої статті 3 КАС України в редакції, чинній на час прийняття оскаржуваних рішень, та пункту 7 частини першої статті 4 КАС України в редакції, чинній з 15 грудня 2017 року.

"Встановлена правова природа діяльності органу суддівського самоврядування унеможливлює здійснення судового розгляду щодо визнання незаконним та скасування його рішення, а тому вказаний позов не може розглядатися в судах", - зазначено в постанові Великої Палати, з текстом якої можна ознайомитись у Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини