Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОАСК скасував націоналізацію ПриватБанку

Реклама

Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши справу № 826/7432/17 (яка налічує понад 50 томів) за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України, Кабінету Міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку.

Про це повідомили в прес-службі суду.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/162376_oask-rassmotrit-isk-kolomoyskogo-k-natsbanku

Нагадаємо, позов пана Коломойського розглядався з червня 2017 року.

Суд вирішив, що відповідачі не довели наявність визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «Приватбанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

Таким чином, процедура націоналізації ПриватБанку була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/154387_privatbank-ofitsialno-stal-gosudarstvennym

Національний банк вже пообіцяв оскаржити рішення до апеляційного суду. Регулятор запевняє, що рішення про визнання ПриватБанку у грудні 2016 року неплатоспроможним та його подальше виведення з ринку за участю держави ґрунтувались на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від'ємного значення.  Нестача в капіталіПриватБанку була виявлена за результатами стрес-тестування і підтверджена результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією. НБУ визнав ПриватБанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією набути права власності на акції банку, оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов'язання з фінансового оздоровлення банку.

Поставивши справу 826/7432/17 на контроль у Verdictum, ви зможете ознайомитись з рішенням ОАСК, як тільки його внесуть до ЄДРСР, та відстежувати подальші судові рішення.

Як раніше писала ЮРЛІГА, в іншій справі суд визнав націоналізацію ПриватБанку частково незаконною

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини