Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У висотному будівництві планують використовувати сталь і сталезалізобетон

Реклама

Як повідомляють у Мінрегіоні, у проекті нових державних будівельних норм щодо проектування висотних будинків пропонується встановити вимоги щодо жорсткості сталевих і сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе, стійкість, надійність та безпека висотних будівель залежить від жорсткості конструкцій. Сьогодні у чинних нормах щодо проектування висотних будівель вимоги щодо жорсткості несучих конструкцій сформульовані лише для залізобетонних каркасів. Проте сучасні технології та рішення дозволяють використовувати у висотному будівництві й інші матеріали, зокрема, сталь і сталезалізобетон. Тому в проекті нових ДБН запропоновано прописати відповідні вимоги і для цих конструкцій. Це дасть змогу збільшити несучу спроможність таких висотних будівель як мінімум на 20 % і підвищить їх надійність та безпеку.

Сталеві каркаси мають низку переваг перед бетонними та залізобетонними конструкціями. По-перше, це можливість розробляти різні планувальні та архітектурні рішення, удвічі швидший монтаж, ніж у випадку із залізобетоном, і можливість проводити будівництво у будь-який сезон.

Вибір конкретної конструктивної системи висотного будинку зі сталевим каркасом має визначатися на основі техніко-економічних розрахунків. Перевагу слід віддавати рамним та рамно-в'язевим системам несучого сталевого каркасу. Товщина стін ядер жорсткості, а також несучих простінків, діафрагм жорсткості може прийматися змінною по висоті. Гнучкість сталевих колон слід приймати згідно з ДБН В.2.6-198:2014 "Сталеві конструкції. Норми проектування".

Також під час розрахунку залізобетонних, металевих і сталезалізобетонних несучих елементів висотних будинків (колон, пілонів, стін, простінків, діафрагм та ядер жорсткості) потрібно обов'язково враховувати одночасну дію вертикальних і горизонтальних сейсмічних навантажень згідно з ДБН В.1.1-12:2014 "Будівництво в сейсмічних районах".

Нові ДБН В.2.2-24:20ХХ "Висотні будинки і комплекси" розробляються ДП "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини