Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За порушення у сфері прав інтелектуальної власності інспектори складуть протоколи

Реклама

Мінекономрозвитку визначило механізм складання та подання державними інспекторами з питань інтелектуальної власності органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів про адмінправопорушення.

Відповідний наказ від 13 лютого 2019 року № 217, зареєстрований в Мін'юсті, набрав чинності 9 квітня 2019 року.

Зазначеним наказом затверджено Інструкцію з оформлення державними інспекторами з питань інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України матеріалів про адміністративні правопорушення.

Протокол про адміністративне правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена статтями 51-2, 164-9, 164-13, 164-17, 164-18 та 186-7 (у частині недоставляння або порушення строку доставляння обов'язкового безоплатного примірника патентних документів) КУпАП, складається не пізніше 24 годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, із зазначенням відомостей відповідно до ч. 1 ст. 256 Кодексу. У цій частині вказано, що в протоколі про адмінправопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, П. І. Б. особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адмінвідповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адмінправопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за це правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адмінвідповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Форму протоколу наведено в додатку 1 до Інструкції.

Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол про адміністративне правопорушення складається на кожну особу окремо. Якщо одна особа вчинила кілька окремих адміністративних правопорушень, протоколи складаються щодо кожного з них.

Протокол про адмінправопорушення складається в присутності особи, яка притягається до адмінвідповідальності, українською мовою з використанням комп'ютерної техніки або розбірливим почерком на друкованих бланках. Обов'язково зазначається частина відповідної статті КУпАП, згідно з якою настає адмінвідповідальність.

Особа, щодо якої складається протокол, має право надати пояснення і зауваження щодо його змісту та/або суті правопорушення. Пояснення вносяться до протоколу та засвідчуються підписом зазначеної особи.

До протоколу додаються інші документи та матеріали, що містять інформацію про адмінправопорушення (пояснення потерпілих, свідків, висновки експерта (експертизи), докази, протоколи огляду речей та/або вилучення речей і документів, акти закупівлі, заяви та рапорти посадових осіб тощо). Він складається у 2 примірниках, один з яких під підпис вручається особі, щодо якої його було складено.

Державний інспектор не пізніше наступного робочого дня після складання протоколу реєструє його в журналі реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення у сфері інтелектуальної власності, форму якого наведено в додатку 2 до Інструкції.

Далі державний інспектор, який склав протокол, формує протокол та інші долучені матеріали в окрему справу. Справа про адмінправопорушення разом із супровідним листом Мінекономрозвитку надсилається до відповідного суду за місцем вчинення правопорушення.

Державний інспектор протягом 3 років зберігає копію справи про адміністративне правопорушення, переданої до суду, до якої додаються відомості про прийняте судом рішення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини