Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185271_z-3-kvtnya-vod-ne-zobovyazan-predyavlyati-paperoviy-primrnik-avtotsivlki

1. Паперовий примірник автоцивілки більше не є обов'язковим

3 квітня набули чинності зміни до Правил дорожнього руху щодо переліку документів, які підтверджують наявність страхового захисту у власників наземних транспортних засобів. Відтепер водій при собі повинен мати чинні страховий поліс (страховий сертифікат "Зелена картка") про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або внутрішній електронний договір з страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії). Відомості про електронний договір містяться в єдиній централізованій базі даних МТСБУ. Інформацію про перелік всіх документів, які повинен при собі мати водій, а також про перевірку таких документів поліцейськими можна знайти в модулі "Мистецтво оборони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185187_nabuv-chinnost-zakon-pro-pravila-transplantats-do-2020-roku

2. Визначено правила трансплантації до 2020 року

31 березня набув чинності Закон № 2694-VIII щодо трансплантації. Особа до 18 років може бути донором гемопоетичних стовбурових клітин за умови надання згоди батьків і за наявності певних обставин. Крім подружжя, батьків, дітей та родичів по крові (кузени, дядьки, тітки), до членів сім'ї віднесені особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. Єдина державна інформаційна система трансплантації має бути утворена Кабміном до 1 січня 2020 року. До початку роботи системи трансплантація здійснюватиметься на основі інформації з паперових носіїв. До 2020 року формування реєстру реципієнтів та реєстру анатомічних матеріалів рішення про можливість або неможливість застосування трансплантації реципієнту анатомічного матеріалу від донора-трупа приймається консиліумом лікарів закладу охорони здоров'я, до листа (списку) очікування якого включено реципієнта, у порядку черговості згідно з листом очікування. До затвердження професійних стандартів та кваліфікаційних характеристик трансплант-координаторів функції трансплант-координатора виконує уповноважена наказом керівника закладу охорони здоров'я особа.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185194_ekologchna-strategya-2030-obmezhennya-vikoristannya-plastiku-zaborona-tsirkv-z-tvarinami-zbalansovane-lsoupravlnnya

3. Затверджена екологічна стратегія України до 2030 року

З 1 січня 2020 року вводиться в дію нова стратегія державної екологічної політики України до 2030 року. Визначено 5 стратегічних екологічних цілей, якими передбачено: збалансоване лісоуправління; реформування системи платежів за спеціальне використання природних ресурсів; заборону використання диких тварин у цирках; запровадження системи зелених закупівель; розвиток інфраструктури управління відходами; обмеження використання окремих виробів з пластику у харчовій промисловості;  посилення відповідальності за шкоду, заподіяну довкіллю.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185310_eksportne-mito-na-metalobrukht-vchergove-pdvishcheno--podovzheno

4. Експортне мито на металобрухт підвищено і подовжено

5 квітня набув чинності Закон 2700-VIII щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку. Законом подовжено використання завищених ставок експортного мита на брухт чорних металів, а розмір самої ставки підвищено. До 15 вересня 2021 року ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 Закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів", становлять 58 євро за 1 тонну. До набуття чинності змінами до вересня 2019 року мала застосовуватись ставка 42 євро за тонну.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185260_dnpropetrovsku-oblast-pereymenuyut-na-scheslavsku

5. Конституційний Суд схвалив перейменування Дніпропетровської області

Конституційний Суд визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект № 9310-1 щодо перейменування Дніпропетровської області. Таким чином, відповідно до  висновку № 2-в/2019  Верховній Раді дозволено внести зміни до частини другої статті 133 Конституції, замінивши слово "Дніпропетровська" на "Січеславська" (йдеться про перейменування зазначеної області).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185293_nozemn-kompan-mozhut-vdkrivati-rakhunki-v-bankakh-ukrani

6. Іноземним компаніям дозволено відкривати рахунки в банках України

З 4 квітня діє нова редакція Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів. Юридичним особам - нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів, дозволено відкривати рахунки. Крім того, клієнти банків під час відкриття рахунків не мають подавати картку зі зразками підписів. Розпорядження рахунком здійснюється на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право. Діючі рахунки не закриватимуться через зміну найменування юридичної особи. Нова редакція не встановлює режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначає деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185298_natsbank-viyavlyatime-kompan-obolonki

7. Запроваджено механізм виявлення банками серед юридичних осіб - нерезидентів компаній-оболонок

З 4 квітня діють зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, якими визначено поняття "компанії-оболонки" - юридична особа - нерезидент, яка не здійснює фактичної господарської діяльності в країні реєстрації (відсутні достатні активи та/або працівники для здійснення відповідного виду господарської діяльності) та/або структура власності якої не дозволяє встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів). Також встановлено процедуру аналізу інформації та документів для їх виявлення і визначено  дії банку в разі підтвердження того, що клієнт є  компанією-оболонкою або відмови клієнта надати документи, або якщо наданої інформації недостатньо для аналізу. Ці вимоги не поширюються на прозорі холдингові компанії або їх корпоративні підприємства, кінцеві бенефіціари яких відомі, а характер господарської діяльності є зрозумілим.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185160_nebankvsk-fnustanovi-zmozhut-vstanovlyuvati-vlasniy-kurs-pererakhunku-v-grivnyu-valyutnikh-perekazv-fzosb

8. Небанківські фінустанови можуть встановлювати власний курс перерахунку в гривню валютних переказів фізосіб

Постановою НБУ від 28 березня № 52 небанківським фінансовим установам надано право встановлювати власний курс для перерахунку в гривні переказів фізичних осіб, що надійшли в іноземній валюті, якщо одержувач бажає отримати кошти в гривні. Юрособам-нерезидентам дозволено конвертувати всі гривневі кошти на ЛОРО-рахунках у валюту протягом дня. Крім цього, уточнено норму щодо накопичення юридичними особами - резидентами валюти для погашення боргових зобов'язань перед нерезидентом за кредитним договором. Так, визначено, що "чергова дата платежу" - це найближча дата, що визначена умовами договору для своєчасного здійснення платежу з урахуванням його призначення (окремо за основною сумою, процентами, комісіями, зборами тощо).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185300_oskarzhiti-nevnesennya-vdomostey-do-rdr-mozhna-lishe-v-krimnalnomu-provadzhenn---velika-palata

9. Велика Палата визначила юрисдикцію спорів щодо оскарження невнесення відомостей до ЄРДР

У постанові від 13 березня у справі № 813/1596/18 Велика Палата визначила юрисдикцію скарг щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань: спір щодо невнесення відомостей до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення  не є публічно-правовим і не може бути предметом розгляду в адміністративному суді, а підлягає розгляду за правилами КПК.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185321_virshennya-sporv-shchodo-prava-vlasnost-oglyad-praktiki-kgs-vs-za-2018-rk

10. Касаційний господарський суд оприлюднив огляди практики вирішення спорів щодо права власності та за участю прокурора у 2018 році

В ІПС "ЛІГА:ЗАКОН" можна ознайомитись з оглядом судової практики розгляду справ у спорах щодо права власності за період з 1 січня по 1 листопада 2018 року. За цей час до суду надійшло 574 касаційні скарги у господарських справах про право власності. Також оприлюднено огляд практики застосування суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду законодавства, що визначає особливості правового статусу прокурора в господарському процесі. Огляд охоплює період з 1 січня по 6 листопада 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини