Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дніпропетровську область перейменують на Січеславську

Реклама

Конституційний Суд визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) (реєстр. № 9310-1).

Відповідний Висновок № 2-в/2019 у справі № 2-51/2019(1063/19) КСУ надав 2 квітня 2019 року.

У законопроекті було запропоновано у частині другій статті 133 Конституції слово "Дніпропетровська" замінити словом "Січеславська" (йдеться про перейменування зазначеної області). Надаючи Висновок, КСУ виходив з такого.

Запропонована в пункті 1 законопроекту зміна до частини другої статті 133 Конституції стосується власної назви однієї з областей України як одиниці системи адміністративно-територіального устрою України, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, а отже, є такою, що відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції.

Суд констатував, що на час надання ним цього Висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану не ухвалено, тому юридичних підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції, немає.

За статтею 158 Конституції законопроект про внесення змін до Конституції, який Верховна Рада України розглядала, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Парламенту не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту (частина перша); Верховна Рада протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції (частина друга).

У Висновку зазначено, що Парламент протягом року законопроект не розглядав і протягом строку своїх повноважень не змінював положення частини другої статті 133 Конституції.

Далі відповідно до статті 159 Основного Закону держави законопроект про внесення змін до Конституції розгляне Верховна Рада України з урахуванням Висновку Конституційного Суду щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183940_dnpropetrovsku-oblast-mozhut-pereymenuvati-na-scheslavsku-zmni-povinen-skhvaliti-ksu

Нагадаємо, законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) 7 лютого 2019 року було направлено до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо відповідності його вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини