Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо порушення ПДР не доведено, водія не можуть оштрафувати за непред'явлення поліцейському документів на перевірку

20 березня 2019, 15:01
5072
1
Реклама

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав незаконним притягнення до адміністративної відповідальності водія за непред'явлення поліцейському реєстраційного документа на транспортний засіб. Відповідну постанову по справі № 686/11314/17 ухвалено 15 березня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/news/136926_oplatit - shtraf - za - narushenie - pdd - teper - mozhno - na - meste

Усі судові рішення є в системі Verdictum. Користувачам системи доступна функція "Референт", за допомогою якої можна контролювати хід розгляду будь-якої судової справи. Як тільки за заданими параметрами з'являться нові документи, користувач отримає відповідне повідомлення.

Касаційний адміністративний суд, розглянувши справу щодо скасування постанови про адміністративне правопорушення, дійшов висновку, що оскільки патрульним належним чином не задокументовано і не доведено факту порушення водієм ПДР України, вимога поліцейського про пред'явлення документів, в т.ч. реєстраційного документа на транспортний засіб, є неправомірною.

https://jurliga.ligazakon.net/news/183368_shtrafy - za - narushenie - pdd - budut - prisylat - nadlezhashchim - polzovatelyam - avto

Відповідно до обставин справи водій, на вимогу працівника поліції, не пред'явив свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу за що був притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 126 КпАП у вигляді штрафу.

Погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції про скасування постанови поліцейського, ВС виходив з того, що згідно Законом "Про Національну поліцію" поліцейський має право вимагати в особи пред'явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, які підтверджують відповідне право особи у тому випадку, коли існують досить підстав вважати, що особа зробила або має намір зробити правопорушення.

Працівник поліції, з метою проведення профілактичної бесіди з водієм, підійшов до нього і представився. Поліцейський відмітив, що оскільки водій порушив ПДР, то він, відповідно до Закону про Нацполіцію і ПДР, має підставу вимагати у водія пред'явити документи. При цьому, постанови про притягнення до відповідальності за порушення ПДР щодо водія не винесено, тобто факту виникнення підстави вимагати у водія передбачені законодавством документи не доведено.

Актуальні розміри штрафів за порушення ПДР і порядок їх оскарження можна знайти в модулі "Мистецтво оборони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини