Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відтерміновано запровадження номера банківського рахунка IBAN

Реклама

На прохання банківської спільноти Нацбанк відтермінував запровадження міжнародного номера банківського рахунка IBAN.

Відповідну норму містить постанова Правління НБУ від 22 лютого 2019 року № 41 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162".

Старт запровадження IBAN в Україні розпочнеться з 5 серпня цього року (раніше планувалося - з 1 квітня 2019 року).

Відтермінування пов'язане з необхідністю забезпечення якісного доопрацювання банками програмного забезпечення систем дистанційного обслуговування, якими користуються клієнти.

З 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючі номери рахунків змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183079_nbu-vvodit-mzhnarodniy-nomer-bankvskogo-rakhunku-iban

Водночас застосування IBAN з 1 листопада 2019 року стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у гривні, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року здійснюватимуться лише з використанням IBAN.

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунка та код банку, так і номер рахунка в стандарті IBAN.

Нацбанк нагадав, що запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів регулятора. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити більш зручним оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує; уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах; швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків - Нацбанк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, сприятиме спрощенню сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

Постанова набрала чинності 26 лютого 2019 року.

Нагадаємо, перевірити свого контрагента, з яким ви плануєте або вже ведете бізнес, можна в системі перевірки контрагента CONTR AGENT. До речі, лише до 20 березня 2019 року придбати систему аналізу судових рішень VERDICTUM і сервіс моніторингу партнерів CONTR AGENT можна зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини