Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 14-22 лютого

Реклама

1. Президент призначить 12 суддів

14 лютого ВРП ухвалила внести подання Президентові України про призначення:

Шапутько Світлани Володимирівни - на посаду судді Печерського районного суду міста Києва;

Бошкової Юлії Миколаївни - на посаду судді Вінницького окружного адміністративного суду;

Войтовича Івана Івановича - на посаду судді Херсонського окружного адміністративного суду;

Грабовського Віталія Володимировича - на посаду судді Червоноградського міського суду Львівської області;

Лелюка Олександра Петровича - на посаду судді Чернівецького окружного адміністративного суду;

Майданнікова Олексія Івановича - на посаду судді Ленінського районного суду міста Кіровограда;

Мірошника Юрія Анатолійовича - на посаду судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області;

Ніколайчук Світлани Василівни - на посаду судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

Ференц Ольги Ігорівни - на посаду судді Городоцького районного суду Львівської області;

Чепенюк Ольги Володимирівни - на посаду судді Тернопільського окружного адміністративного суду;

Шувалової Тетяни Олександрівни - на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду;

Яковенка Івана Івановича - на посаду судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

2. Переведено шестеро суддів

ВРП ухвалила перекласти на посади суддів Херсонського міського суду Херсонської області суддів:

Дніпровського районного суду міста Херсона Войцеховську Яну Вікторівну;

Комсомольського районного суду міста Херсона Іванцову Наталію Костянтинівну;

Суворовського районного суду міста Херсона Валігурську Людмилу Василівну;

Комсомольського районного суду міста Херсона Гуцалюка Олександра Володимировича;

Комсомольського районного суду міста Херсона Скрипніка Леоніда Анатолійовича;

Суворовського районного суду міста Херсона Булах Євгенію Миколаївну.

3. Трьох суддів звільнено у відставку

21 лютого ухвалено звільнити у відставку:

Голубкову Марину Анатоліївну - з посади судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя;

Гайсюка Олександра Васильовича - з посади судді апеляційного суду Кіровоградської області;

Степаненко Юлію Анатоліївну - з посади судді Василівського районного суду Запорізької області.

4. Луганську суддю звільнено

Рішенням Першої Дисциплінарної палати ВРП від 22 лютий 2019 року суддю Жовтневого районного суду міста Луганська Олену Степіну притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

5. ГПУ має розглянути повідомлення про тиск на суддів після ухвалення рішення не на користь прокуратури

ВРП розглянула повідомлення суддів апеляційного суду Запорізької області Юрія Гріпаса, Валерія Фоміна, Світлани Дадашевої про втручання в їхню професійну діяльність, які вважають, що дії посадових осіб прокуратури Запорізької області є проявом відвертого втручання в діяльність судових органів з метою винесення незаконних рішень та свідчать про наміри прокуратури втручатися в судову діяльність з метою отримання судових рішень, які задовольняють сторону обвинувачення. ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні щодо постановлення суддями завідомо неправосудного рішення та внести до ГПУ подання про притягнення до відповідальності осіб, якими допущене бездіяльність, що полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей, викладених у повідомленні суддів.

6. Судді Верховного Суду погрожували від імені "Ощадбанку"

Суддя Верховного Суду Володимир Білоус зазначив, що до суду надійшло повідомлення АТ "Ощадбанк", у якому зазначено: "З даного моменту будь-які дії, спрямовані на утиск інтересів АТ "Ощадбанк", або дії, вчинені на користь опонентів АТ "Ощадбанк"будуть розцінюватись керівництвом AT "Ощадбанк" в якості умисних перешкод інтересам Російської Федерації в Україні та потягнуть за собою наслідки у вигляді відкриття кримінальних проваджень стосовно таких осіб Слідчим комітетом Російської Федерації. Крім того, з метою захисту інтересів Російської Федерації, проти таких суддів та членів їх сімей можуть бути введені персональні санкції. Зокрема, такі санкції можуть бути введені щодо судді Білоуса В. В. та членів його сім'ї". Надходження зазначеного повідомлення з конкретизацією справи суддя вважає втручанням у здійснення правосуддя. ВРП звертає увагу Генерального прокурора на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 КПК України щодо обов'язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення.

7. Дніпровському судді погрожували

ВРП звернеться до ГПУ щодо фактів втручання у діяльність судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Чередниченка В. Є. За результатом розгляду повідомлення судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Владислава Чередниченка про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) та частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України за повідомленням судді.

8. У гараж судді з Дніпропетровщини кинули гранату: постраждав її чоловік, пошкоджено авто

ВРП розглянула повідомлення судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Валерії Рибакової про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Зокрема, 31 січня 2018 року, в гаражі, який належить їй, сталося два вибухи, ймовірно від кинутих невідомою особою гранат. Внаслідок вибухів чоловік судді отримав тілесні ушкодження у вигляді мінно - вибухової травми та множинних осколкових поранень обох гомілок. Крім того, було пошкоджено сам гараж та автомобіль судді. Суддя зазначає, що після вказаної події в соціальних ятерах з'явилися коментарі та заклики щодо вчинення розправи над суддями. ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною іншою статті 15, частиною першою статті 115, частиною іншою статті 377, частиною іншою статті 378 Кримінального кодексу України.

9. Головою Державної судової адміністрації України обрано Сергія Гармаша, його заступником - Ігоря Буту

15 лютого відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, під година якого оголошено переможців конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби категорії "А" в системі правосуддя - Голови Державної судової адміністрації України та його заступника. Переможцем конкурсу на посаду Голови ДСА України ставши Сергій Пушкар. Ігор Бут ставши переможцем конкурсу на посаду заступника Голови ДСА України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184286_zzd - advokatv - obrav - chlenv - vrp--vkks

10. ВРП отримала рішення З' їзду адвокатів України про обрання членами заради панів Гречківського та Маловацького

20 лютого 2019 року до Вищої заради правосуддя надійшли рішення З' їзду адвокатів України, який відбувся 15-16 лютого 2019 року у с. Плав' є Сколівського району Львівської області. Рішеннями З' їзду адвокатів України 15 лютого 2019 року 161 голосом "за" членом Вищої заради правосуддя строком на чотири роки обрано адвоката Павла Гречківського та 142 голосами "за" членом Вищої заради правосуддя строком на чотири роки обрано адвоката Олексія Маловацького.

11. У діях голови ДСА України Зеновія Холоднюка, на якого скаржились судді ВСУ, відсутні ознаки дисциплінарного провині

22 лютий 2019 року відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, під година якого розглянуто дисциплінарне провадження стосовно Голови ДСА України Холоднюка З. В. за зверненням працівників апарату Верховного Суду України. Комісія прийняла рішення про відсутність у діях Голови ДСА України Холоднюка З. В. дисциплінарного провині та підстав притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184007_yak - viglyadatime - dina - sudova - nformatsyno - telekomunkatsyna - sistema

12. Суди мало готові до впровадження ЄСІТС

У ВРП стурбовані низьким ступенем готовності до впровадження Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи з 1 березня 2019 року. Про це йшлося під година зустрічі за участю членів Вищої заради правосуддя, представників Постійної комісії ВРП з питань впровадження ЄСІТС та експертів Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Наразі проект починає активну співпрацю із передставниками судової влади України у питанні підтримки національних судових інституцій щодо впровадження Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи. Учасник обмінялися думаннями стосовно стану впровадження ЄСІТС та обговорили плани співпраці з надання експертної та технічної допомоги Україні у цьому процесі у межах співробітництва Проекту із органами та установами системи правосуддя.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини