Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДРС виступає проти переведення ФОПів на трудові договори

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184183_robotodavtsv-mozhut-zmusiti-ukladati-trudoviy-dogovr-z-fopami---obgovoryutsya-proekt

Державна регуляторна служба виступила категорично проти ініціатив Мінсоцполітики щодо переведення робітників, які працюють як ФОП на трудові договори, зважаючи на ризики для економіки України.

В ДРС зазначають, що поряд із вирішенням проблемних питань економічного та соціального добробуту України, запропоновані норми можуть виявитися небезпечними для підприємців у різних видах діяльності, що реалізують свої здібності у найбільш зручний та доступний для них спосіб. Йдеться не тільки про сферу ІТ, а і про фріланс, консалтинг, аутсорсинг та багато інших видів діяльності.  

Існують ризики зниження конкурентоспроможності через зростання податків, переїзд українських фахівців на роботу за кордон, зменшення податкових надходжень до місцевих бюджетів.

В ДРС звернули увагу і на запропоноване розширення повноважень Держпраці. У проекті йдеться про те, що факт наявності трудових відносин встановлюється інспектором праці за результатами здійснення заходів державного контролю.

У службі пояснюють, що у разі не спростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

У статті 204 ЦКУ закріплено презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов'язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

Зважаючи на це, в ДРС вважають, що норми законопроекту порушують базові положення Цивільного кодексу.

З прогнозованими втратами для економіки, які може спричинити зазначена ініціатива, можна ознайомитись на сайті ДРС.

27 лютого у ДРС відбудеться громадське обговорення цієї ініціативи Мінсоцполітики.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини