Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оспорити передачу будинку керуючій компанії можна через місцевий суд - Велика Палата

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/97953_imenem-ukrainy-komu-prinadlezhat-kievskie-mnogoetazhki

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 826/15700/17 зробила висновок, що спір про скасування розпорядження районної державної адміністрації (на виконання рішення Київради) щодо передачі об'єктів житлового та нежитлового фонду територіальної громади міста, зокрема будинку, в якому проживає позивачка, на праві господарського відання обслуговуючому комунальному підприємству підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Постановою від 12 грудня 2018 року залишено без змін рішення нижчих адміністративних судів, які постановили, що спір про оскарження розпорядження Дніпровської райдержадміністрації щодо передачі багатоквартирного будинку в управління комунальній керуючій компанії не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Позивачка наголошувала на тому, що передача будинку, в якому вона проживає, на праві господарського відання КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва" змінює її право на володіння, користування і розпорядження нерухомим майном, оскільки обслуговуюча компанія знецінює належне позивачу майно, використовуючи його для отримання прибутку.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/99297_imenem-ukrainy-zagadochnyy-balans-interesov-zhiteley-mnogokvartirnykh-domov

Крім того, Керуюча компанія набула право на звернення до суду по стягненню з позивачки заборгованості за утримання будинків, споруд і прибудинкових територій.

Велика Палата роз'яснила, що на підставі частини першої статті 21 ЦК суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади АР Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси. Таким чином, визнання незаконними рішень суб'єкта владних повноважень може бути способом захисту цивільного права або інтересу.

Отже, якщо порушення своїх прав особа вбачає у наслідках, спричинених рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень, які вона вважає неправомірними, і ці наслідки призвели до виникнення, зміни чи припинення цивільних правовідносин, мають майновий характер або пов'язаний з реалізацією її майнових або особистих немайнових інтересів, то визнання незаконними (протиправними) таких рішень є способом захисту цивільних прав та інтересів.

"Оскільки спір у цій справі виник між Дніпровською РДА, яка здійснює управління майном територіальної громади міста Києва, та мешканкою будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_3 у зв'язку з порушенням її цивільних прав на користування належним їй нерухомим майном, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що цей спір є цивільно-правовим і захист прав позивача у суді має відбуватися за правилами цивільного судочинства", - зазначено в постанові.

Зазначимо, що згідно з рішенням Конституційного Суду України та відповідно до норм Цивільного кодексу, багатоквартирні будинки (включно з підвалами, дахами, технічними приміщеннями, ліфтами тощо) є спільною сумісною власністю мешканців. Будинок, в якому приватизована хоча б одна квартира, не може знаходитись у комунальній або господарській власності.

Захистити свої права можна, відслідковуючи реєстраційні дії щодо належної вам нерухомості. Зареєструвавшись на сервісі СМС-Маяк, ви миттєво отримаєте повідомлення про  зміну статусу об'єктів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Розширена версія забезпечує інформування фізичних і юридичних осіб про подані реєстратору заявки на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо їхніх об'єктів нерухомого майна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини