Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Представництво іноземного виробника лікарських засобів і медичних виробів в Україні: правове регулювання й особливості роботи на українському ринку

14 лютого 2019, 15:57
595
0
Автор:
Реклама

Іноземний виробник, який вирішив працювати на ринку України, передусім стикається з питанням форми організації такої діяльності та її функціональних меж. Тож саме на цих питаннях ми й зупинимося в цій статті.

Залежно від бізнес-цілей, виробник-нерезидент може розглядати такі форми діяльності на території України:

1. Уповноваження представника (агента) на представництво інтересів в Україні;

2. Реєстрація представництва компанії на території України;

3. Реєстрація юридичної особи.

Уповноваження представника (агента) на представництво інтересів в Україні

Уповноваження представника відбувається на підставі довіреності, яку видає юридична особа - нерезидент у країні її реєстрації. Довіреність має містити інформацію щодо сфери дії та повноважень такого представника. Як і з будь-якими документами, виданими на території іншої країни, довіреність має бути належним чином оформлена. Справжність підпису керівника юридичної особи - нерезидента має засвідчити нотаріус, але подальша легалізація залежить від чинних для цих країн міжнародних угод.

Так, якщо між країною видачі документа та Україною підписано договір, який скасовує легалізацію документів, то в такому разі нотаріального засвідчення підпису достатньо. Якщо договору між країнами немає, але країни є учасницями Гаагскої конвенції 1961 року, то додатково до нотаріального засвідчення підпису має бути проставлений апостиль. Якщо ж одна з країн не є учасницею Гаазької конвенції 1961 року - документ потребує консульської легалізації.

Організація представництва через єдиного представника - фізичну особу може бути доцільною та достатньою в украй обмежених випадках. Це зумовлено специфікою регулювання ринку лікарських засобів і медичних виробів. На практиці іноземні виробники зазвичай застосовують інститут іноземного представництва або створюють юридичні особи для представництва їхніх інтересів на території України. Тож і ми зосередимося саме на цих двох формах.

Про переваги створення іноземного представництва виробника-нерезидента та про нюанси реєстрації юрособи читайте у материалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини