Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд дозволив податковій донараховувати оренду при індексації оцінки землі

Реклама

Кіровоградський окружний адміністративний суд при розгляді справи № 1140/2785/18 про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення щодо орендної плати за землю вирішив відступити від правової позиції ВС щодо впливу індексації нормативно-грошової оцінки землі на розмір плати.

У рішенні від 17 грудня суд розкритикував правовий висновок ВС, сформулюваний у справі № 813/3819/17, згідно з яким індексація нормативно-грошової оцінки землі є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договору оренди його учасниками. Індексація не тягне автоматичну зміну умов договору щодо розміру орендної плати і донарахування податковим органом податкового зобов'язання.

Суд вважає, якщо розмір орендної плати залежить від нормативно-грошової оцінки землі, котра підлягає обов'язковій індексації в силу приписів ПК, то її величина у грошовому виразі є змінною і не залежить від волі сторін.

У разі індексації нормативно-грошової оцінки землі у сторін не виникає обов'язку внесення змін до договору оренди землі в частині розміру орендної плати, оскільки на час укладення правочину вони усвідомлювали, що вона буде змінюватись у грошовому виразі з причини, яка не залежить від їхньої волі.

Тому законодавець зобов'язав центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та інші державні органи інформувати власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативно-грошової оцінки землі. Такий обов'язок встановлено, щоб орендар скоригував розмір орендної плати, а орендодавець - дохід, з якого сплачується податок.

Спірні правовідносини в частині встановлення орендної плати за землі комунальної власності регулюються виключно ПК України, навіть за умови, коли інше законодавство суперечить йому.

За таких обставин Управління ДФС правомірно проіндексувало нормативно-грошову оцінку земельної ділянки і збільшило Товариству грошове зобов'язання з орендної плати.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.154.3.254.3.454.3.554.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, це тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Тому суд відмовив платнику податків-орендареві комунальної землі в задоволенні позову.

Разом з тим, рішення буде переглянуте в апеляційному порядку. Третій апеляційний суд перегляне справу 19 березня. Хід справи можна відстежувати у системі аналізу судових рішень Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини