Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС дозволив стягнути з РФ мільйони доларів на користь осіб, чиє кримське майно відібрали

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, при апеляційному перегляді справи № 796/165/18  надав дозвіл на виконання рішення арбітражного суду про стягнення з Російської Федерації компенсації за експропрійоване в Криму майно.

Про це повідомляє прес-служба судової влади.

У липні 2018 року 18 юридичних осіб [інформацію про яких можна знайти в ContrAgent] та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду м. Києва із заявою про  визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів) від 2 травня 2018 року у справі ПТС № 2015-36 про стягнення сум з боржника - Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за відповідне нерухоме майно. Заявник доводив, що на території України є майно боржника (ч. 2 ст. 475 ЦПК України).

Цим рішенням Арбітражний суд визнав, що РФ незаконно експропріювала майно позивачів в Автономній Республіці Крим. Позивачам присуджено відшкодування як компенсацію за їхні відповідні об'єкти нерухомості, а також частину витрат та відсотки на всі суми, які було їм присуджено.

У цій справі застосовано новелу ЦПК, підтверджуючи його проарбітражність, і на виконання ч. 3 ст. 152 ЦПК у серпні 2018 року заявники подали до Апеляційного суду м. Києва заяву про забезпечення позову, в якій, зокрема, просили накласти арешт на прості іменні акції ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», АТ «Сбербанк» та АТ «ВТБ Банк», кінцевими бенефіціарами яких є боржник - РФ, а також будь-які дії, спрямовані на відчуження майна.

Ухвалою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд м. Києва, діючи як суд першої інстанції, задовольнив заяву про забезпечення позову, а ухвалою від 25 вересня 2018 року - заяву про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду [всі судові рішення можна знайти у Verdictum].

Постановою ВС від 25 січня залишено без змін ухвалу від 25 вересня 2018 року про визнання і надання дозволу на виконання рішення арбітражного суду  про стягнення з РФ компенсації за експропрійоване майно. В той же час частково задоволено апеляційні скарги на ухвалу від 5 вересня 2018 року про забезпечення позову - її змінено: заяву про забезпечення позову задоволено частково.

Повний текст постанови ВС буде складено 1 лютого 2019 року. Ви можете першими дізнатись про аргументи суду, поставивши справу на контроль у системі аналізу судових рішень Verdictum.

Зверніть увагу: в системі перевірки та моніторингу бізнес-партнерів ContrAgent можна ознайомитись з повним досьє компаній-позивачів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини