Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФГВФО попереджає про можливі дії шахраїв

Реклама

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звертає увагу, що ніхто не має змоги втручатися у систему продажу активів банків. Тому будь-чиї обіцянки забезпечити "привілейовані" умови участі у торгах неправдиві і є лише недобросовісною рекламою послуг. Проте на ринку періодично поширюються чутки про можливість купівлі таких активів на "привілейованих" умовах.

Тому Фонд заявляє: усі його лоти реалізуються через систему ProZorro.Продажі, а також через міжнародні торговельні майданчики, акредитовані ФГВФО й оприлюднені на його офіційному сайті. Усі рішення стосовно організації продажів та управління активами приймаються колегіально у Фонді після кількох етапів узгодження. Будь-які обіцянки (щодо сприяння купівлі лотів за зниженою ціною, щодо витіснення з торгів конкурентів) є намаганням ввести в оману потенційного покупця активів. Покупець, який повірить таким запевненням, ризикує втратити гроші.

У разі виявлення таких дій Фонд просить звертатися до Комісії з розгляду скарг стосовно організації та проведення аукціонів за електронною адресою skarga_torgi@fg.gov.ua або на поштову адресу ФГВФО. Одночасно необхідно надіслати копію на адресу банку / оператора електронного майданчика, чиї дії чи бездіяльність оскаржуються. Скарга обов'язково повинна бути оформлена за формою.

З 1 лютого 2017 року всі лоти ФГВФО реалізуються через систему ProZorro.Продажі. Ця електронна система відкрита, доступ до неї однаковий для всіх. Дані про лоти, виставлені на продаж, заводяться до єдиної центральної бази даних, яку адмініструє ГО Transparency International Україна. Усі майданчики, через які проводяться торги, мають рівний доступ до неї. Торги відбуваються в онлайн-режимі, стежити за перебігом аукціону може будь-хто. За результатами система автоматично формує протоколи. Такий спосіб проведення торгів унеможливлює будь-яке втручання у їх перебіг.

Окрім того, аукціони з продажу великих пулів проводяться через міжнародні компанії, що є світовими лідерами з реалізації проблемних активів. Прозорість і неможливість зовнішнього втручання були головною метою Фонду на початку реформування системи реалізації активів банків.

Щоб уберегти майно від таких шахраїв, власник може самостійно контролювати реєстраційні дії щодо своєї нерухомості. У цьому допоможе зручний сервіс SMS-маяк, який дозволяє оперативно дізнатися про зміни в реєстрі зручним способом: по смс, електронній пошті або в особистому кабінеті. А перевірити свого контрагента можна, зареєструвавшись у сервісі ContrAgent.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини