Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Соціальні послуги надаватимуть по-новому

В Україні запроваджуються нові організаційні та правові засади надання соціальних послуг. Відповідний Закон "Про соціальні послуги" (проект № 4607) прийнятий 17 січня і вводиться в дію з 1 січня 2020 року (якщо його схвалить Президент). Документом вводиться єдина термінологія, визначаються права й обов'язки одержувачів, завдання постачальників соціальних послуг тощо. Соцпослуги надаватимуться відповідно до державного стандарту, а для забезпечення прав на соціальні послуги буде створено Реєстр надавачів та одержувачів соціальних послуг. Визначенням потреб у соціальних послугах, виявленням уразливих груп населення, розробкою місцевих програм тощо займуться місцеві органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування.

2. Церкви не зможуть розпоряджатися майном до вирішення питання про зміну підлеглості

17 січня прийнято Закон, що визначає механізм зміни підлеглості релігійних організацій і процедуру державної реєстрації релігійних організацій із статусом юридичної особи (законопроект № 4128-д). Держава визнає право релігійної громади на вільну зміну підлеглості в канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням). Зміна підлеглості не впливає на зміст права власності та інших речових прав таких релігійних громад, але є винятки: релігійні організації можуть бути обмежені в здійсненні права власності. Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійній організації до завершення процедури зміни підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення), прийнятих не менше ніж 2/3 від кількості членів релігійної громади. Віряни, незгодні зі зміною підлеглості, мають право утворити нову громаду та укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їх власником (користувачем).

3. Мораторій на виселення з гуртожитків діє безперервно

Заборона на незаконне виселення мешканців з гуртожитків і на недопущення відчуження гуртожитків та їх частин, які будувалися за радянських часів, діє безперервно до завершення реалізації заходів, які буде передбачено Загальнодержавною цільовою програмою передачі гуртожитків у власність територіальних громад (програму ще не затверджено), а не до 1 січня 2022 року, як встановлено чинною редакцією Закону. Відповідний Закон "Про внесення змін до пункту 3 розділу VIII "Прикінцеві положення" Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (проект № 9102) прийнято 15 січня.

4. Декларація з податку на нерухомість подається за новою формою

Діє нова редакція форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідний наказ від 15 листопада 2018 року № 897 набрав чинності 18 січня. Тепер можна вказувати коди типу об'єкта нерухомості відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Також нова форма декларації містить два додатки для розрахунку податкових зобов'язань окремо для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості. Якщо об'єкти нерухомості знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам КОАТУУ, але обслуговуються одним контролюючим органом, подається одна податкова декларація з кількома додатками відповідного типу. Раніше декларації надавалися окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці. Оновлена форма декларації доступна в модулі "Форми та бланки". Для того, щоб ознайомитися з можливостями та наповненням ІПС "ЛІГА:ЗАКОН" детальніше, скористайтеся тестом.

5. Заборонити реєструвати права на нерухомість можна онлайн

Уряд запровадив сервісну послугу з подання заяви про заборону вчинення реєстраційних дій щодо нерухомого майна в електронній формі. Сервісна послуга надається на платній основі. Відповідне розпорядження від 27 грудня 2018 року № 1069-р набрало чинності. Послуга надаватиметься виключно за наявності зареєстрованого права власності на окремий індивідуально визначений об'єкт нерухомого майна в Державному реєстрі прав на нерухоме майно з присвоєним такому об'єкту номером, а також виключно за умови використання кваліфікованого електронного підпису, у тому числі з використанням MobileID. Самостійно контролювати реєстраційні дії можна також за допомогою зручного сервісу SMS-маяк, який дає змогу оперативно дізнатися про зміни в реєстрі у зручний спосіб: за смс, електронною поштою або в особистому кабінеті.

6. Верховний Суд назвав правила приватизації землі

Оприлюднено правові висновки Верховного Суду за статтею 118 Земельного кодексу України щодо реалізації права громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок: повний текст документа доступний в Інформаційно-правових системах "ЛІГА:ЗАКОН". Під час розгляду справи № 509/4156/15-а було змінено підхід щодо можливості оскарження відмови на землевідведення до суду. У постанові від 14.03.2018 ВС висловив думку, що невидача дозволу або відмова не перешкоджає розробці проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки особа має право самостійно замовити розробку такого проекту. Але вже пізніше в постанові від 17.12.2018 ВС (у складі палати із захисту соціальних прав) звернув увагу, що відмова органу надати дозвіл фактично створює перешкоди для подальшого позитивного вирішення питання на користь замовника проекту землеустрою всупереч відмові в наданні такого дозволу, а тому може бути предметом судового оскарження. Адміністративний суд повинен надати правову оцінку діям суб'єкта владних повноважень під чаc прийняття того чи іншого рішення і перевірити його відповідність критеріям правомірності, які пред'являються до рішень суб'єктів владних повноважень і які закріплені в статті 2 КАС. Що стосується правових наслідків закінчення місячного строку розгляду заяви, суд визначився, що особа має право (а не обов'язок) замовити розробку проекту землеустрою без надання дозволу. Проте це не позбавляє його права на отримання від органу рішення про надання дозволу (про відмову в цьому) і після закінчення місячного строку. Крім того, ВС роз'яснив, що невідповідність клопотання про землевідведення формальним вимогам - самостійна підстава відмови. Зверніть увагу: відстежувати правові позиції ВС зручно в модулі ІПС "Судова практика".

7. Суд може визнати недійсним розірваний договір - Велика Палата

Велика Палата Верховного Суду під час розгляду справи № 905/1227/17 відступила від правової позиції ВСУ 2015 року, висловленої у справі № 918/144/15 про неможливість визнання недійсним договору оренди, який сторони розірвали, а майно повернули, оскільки предмет спору припинив існування. Згідно з новим підходом, викладеним у постанові від 27 листопада, розірвання сторонами договору, виконаного повністю або частково, не позбавляє сторін права на звернення до суду з позовом про визнання такого договору недійсним. Водночас четверо суддів виклали окрему думку у справі, оскільки вважають, що відступати від позиції ВСУ не було підстав. Зокрема, судді зауважили, що відсутність предмета спору означає відсутність спірного матеріального правовідношення між сторонами, а припинення провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судебного рішення у зв'язку з виявленням після відкриття провадження у справі обставин, з якими закон пов'язує неможливість судового розгляду. Повні тексти судових рішень та окремих думок суддів доступні у Verdictum.

8. Штрафи за порушення ПДР надсилатимуть належним користувачам авто

Визначено процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів відомостей про належного користувача. Відповідний Порядок затверджено постановою від 14 листопада 2018 № 1197, яка набрала чинності 15 січня. Належні користувачі у разі внесення про них відомостей до Реєстру нестимуть відповідальність за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі або в режимі фотографування (відеозапису). Внести відомості до Реєстру можна в сервісних центрах МВС або онлайн на сайті Головного сервісного центру МВС. Інформація вноситься безкоштовно. Не можна одночасно вносити відомості про кілька належних користувачів стосовно одного транспортного засобу.

Усі форми заяв доступні в модулі "Типові договори та шаблони", який входить до складу Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН".

9. Усиновлювачі дітей будь-якого віку зможуть піти в 56-денну оплачувану відпустку

Народні депутати мають намір забезпечити право на оплачувану відпустку особам, які всиновили як новонароджених дітей, так і дітей від двох місяців. Відповідний урядовий законопроект № 6350 прийнято за основу. Законопроектом пропонується усунути суперечність законодавства, встановивши, що особам, які всиновили дитину будь-якого віку з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів (70 - при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про всиновлення. У разі усиновлення дитини подружжям зазначені відпустки надаються одному з них на їх розсуд.

10. Державіаслужба уточнила правила зйомки безпілотниками до 20 кг

Оприлюдено карту обмежень повітряного простору для використання безпілотних повітряних суден (БПС). Також повідомляється, що польоти БПС вагою до 20 кг повинні виконуватися в межах зон обмежень/резервування повітряного простору. Для цього слід звернутися з листом у довільній формі за разовою заявкою до Украероцентру за 10 робочих днів за телефоном: +380 44 351 59 92 (цілодобово), або nach_smeny@ukrsatse.aero

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини