Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Слід використовувати ліцензійну операційну систему та регулярно змінювати паролі - НКРЗІ

Реклама

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України підготувала правила безпеки в кіберпросторі. Їх важливо дотримуватися користувачу для підвищення безпеки під час користування сучасними цифровими пристроями.

Відповідне рішення НКРЗІ № 22 було прийнято на засіданні 15 січня 2019 року.

У зазначеному рішенні рекомендовано операторам, провайдерам телекомунікацій серед своїх абонентів розіслати текстове повідомлення такого змісту:

"Шановний абонент! У разі потреби, або керуючись необхідністю підвищення рівня захисту персональних даних під час використання Інтернет, пропонуємо застосувати правила безпеки в кіберпросторі, з якими можна ознайомитись на офіційному веб-сайті CERT-UA (Державний центр кіберзахисту Держспецзв'язку) за посиланням https://cert.gov.ua/recommendations/21".

Серед найважливіших рекомендацій можна назвати такі (див. повний текст рекомендацій):

1. Слід використовувати ліцензійну/легалізовану операційну систему, інші програмні продукти, своєчасно і систематично їх оновлювати.

2. Користуватися антивірусним програмним забезпеченням з технологією евристичного аналізу.

3. Здійснювати регулярне резервне копіювання даних, зберігати резервні копії на зовнішніх носіях інформації (SDD, HDD тощо) та налаштувати функцію «відновлення системи».

4. Не підключати флешки та зовнішні диски, не вставляти CD та DVD тощо у комп'ютер, якщо повністю немає довіри їхньому джерелу.

5. Регулярно змінювати паролі, не зберігати автентифікаційні дані в легкодоступних місцях (наприклад, на робочому столі).

6. Уникати використання інтернет-банкінгу, електронних платіжних систем, введення автентифікаційних даних під час доступу до Інтернет через загальнодоступні (незахищені) бездротові мережі (у кафе, барах, аеропортах та інших публічних місцях).

7. Бути особливо обережними з відкриттям вкладень до електронної пошти від невідомих осіб.

8. При користуванні інтернет-ресурсами (інтернет-банкінг, соціальні мережі, системи обміну повідомленнями, новини, онлайн-ігри) не відкривати підозрілі посилання (URL), особливо ті, що вказують на веб-сайти, які зазвичай не відвідуєте.

9. Встановити обмеження кількості введення помилкових логінів/паролів.

Зверніть увагу: про повноваження Держцентру кіберзахисту CERT-UA, алгоритми дій для захисту комп'ютерів можна дізнатися в модулі "Мистецтво оборони". Для того щоб ознайомитися з можливостями і наповненням ІПС "ЛІГА:ЗАКОН" детальніше, скористайтеся тестом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини