Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

2018 корпоративний рік

27 грудня 2018, 12:59
629
0
Автор:
Реклама

Цей рік став чи ненайнасиченішим за всі роки незалежної України в корпоративному праві.

Початок року позначено набранням чинності Законом № 2210 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів" (далі - Закон № 2210), який запровадив суттєві зміни до законодавства для акціонерних товариств.

Передусім новим Законом № 2210 ринок акціонерних товариств було поділено на публічні та приватні компанії - незалежно від найменування. Особливо неоднозначним був статус "публічне акціонерне товариство, що не здійснювало публічної пропозиції" - таке собі публічно-приватне акціонерне товариство. Зрозуміло, що це пов'язано з квазіпублічністю більшості "публічних" акціонерних товариств, але писати це чорним по білому до 2018 року не наважувався ніхто... Це спричинило багато непорозумінь у питаннях корпоративного управління в таких товариствах. Дискусії щодо порядку застосування норм Закону "Про акціонерні товариства" для "непублічних" публічних акціонерних товариств актуальні й нині.

Законодавчі подарунки

Зазначеним Законом № 2210 було зобов'язано акціонерні товариства знову приводити свої статутні (внутрішні) документи у відповідність до його змін. Навесні 2018 року був жарт про те, що "новий рік - новий статут акціонерного товариства". Акціонерні товариства настільки втомилися від мінливості корпоративного законодавства, що багато хто вирішив не поспішати з приведенням у відповідність, а дочекатися ще "подарунків" від законодавця. Найвигідніше становище здобули ті, хто не приводив у відповідність статут протягом 2016 - 2017 років, - менше витрат на переоформлення.

Про корпоративні договори та першу практику squeeze-out читайте у материалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням. Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини