Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для держзакупівель природного газу рекомендовано використовувати формульне ціноутворення

17 грудня 2018, 11:00
362
0
Автор:
Реклама

Мінекономрозвитку розробило рекомендації щодо зміни ціни на природний газ у публічних закупівлях після укладення договору з переможцем тендера.

"Публічні закупівлі природного газу в умовах значного коливання цін викликають багато запитань та звернень від замовників та учасників ринку. Традиційний механізм зміни договірної ціни в додаткових угодах досить часто призводить до цінового демпінгу безпосередньо при поданні заявки на тендері та непрозорих змін ціни на подальші поставки природного газу", - зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Для розв'язання проблеми Мінекономрозвитку запропонувало підхід, який забезпечить об'єктивне визначення для коригування ціни - укладання додаткових угод. При цьому визначення нової ціни може бути врегульовано за допомогою формули, яка враховуватиме коливання курсу гривні відносно валюти та ціни на європейських хабах.

Так, Мінекономрозвитку рекомендує замовникам у разі здійснення закупівлі природного газу зазначати порядок зміни істотних умов в проекті договору та договорі про закупівлю з використанням механізму ціноутворення на природний газ у вигляді запропонованої формули.

При визначенні ціни на газ орієнтиром для закупівельників можуть слугувати біржові ціни на міжнародних хабах, на яких закуповується газ, який імпортери поставляють на український ринок, і відповідно на ціну якого орієнтуються постачальники під час продажу газу внутрішнього видобутку споживачам.

Очікується, що завдяки використанню порядку зміни ціни замовник отримає проведення аукціону з реальною ціною на газ та прозору зміну цін за умов волатильності ринку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини