Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Змінюються правила маркування харчових продуктів

Прийнято закон, що встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти (проект № 8450). Споживачі зможуть дізнатися, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню і чи є в ньому алергени. Крім того, забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також у частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Закон зобов'язує розміщувати на фасованих харчових продуктах: перелік інгредієнтів; будь-які інгредієнти, які викликають алергічні реакції або непереносимість; кількість харчового продукту; мінімальний строк придатності або дата "спожити до"; будь-які особливі умови зберігання та умови використання (у разі потреби); найменування та місцезнаходження оператора ринку, що відповідає за інформацію про харчовий продукт; інформацію про поживну цінність харчового продукту тощо.

2. Україна перейде на трирічне бюджетне планування

Народні депутати підтримали запровадження середньострокового бюджетного планування (на 3 роки). Відповідний Закон (проект № 8044) прийнято 6 грудня. Документом уводиться складання Бюджетної декларації як документа державного стратегічного планування, який визначатиме основні засади бюджетної політики на середньостроковий період. Бюджетна декларація міститиме положення, зокрема, щодо основних прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку України на кожен рік середньострокового періоду, основні завдання бюджетної політики, загальну оцінку фіскальних ризиків, загальні показники доходів, фінансування, витрат і кредитування держбюджету тощо. Також впроваджується середньострокове бюджетне планування на місцевому рівні.

3. Прийнято закони про прилеглу зону та протимінну діяльність

Рада встановила статус прилеглої зони України і підтримала ініціативу про вирішення гуманітарної проблеми забруднення вибухонебезпечними предметами значної території України внаслідок конфлікту на сході. Законом "Про прилеглу зону України" (проект № 8361) установлено прилеглу зону України - пояс відкритого моря, який прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого знаходиться на відстані не більше 24 морських миль, відрахованих від початкових ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України. У прилеглій зоні здійснюється контроль для запобігання порушенням митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного законодавства і притягнення до відповідальності за порушення, вчинені в межах території України, включаючи її внутрішні води або територіальне море. Також прийнято Закон (проект № 9080-1) "Про протимінну діяльність", яким визначено перелік об'єктів і суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, організаційні та процедурні засади діяльності; вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування і їхні обов'язки; джерела її фінансування; порядок обліку операторів протимінної діяльності, надання допомоги постраждалим особам (жертвам) від вибухонебезпечних предметів, визначення статусу територій для потреб протимінної діяльності. Крім того, враховано правку під стенограму І. Вінника про виключення статті 31 "Ліцензування протимінної діяльності".

4. Будувати пандуси дозволять без документа про права на землю

Народні депутати мають намір спростити облаштування пандусів і підйомників у багатоквартирних будинках. Відповідні зміни передбачено законопроектом № 7370, який було прийнято за основу. Якщо в другому читанні законопроект підтримають у цілому як Закон, то облаштовувати засоби безперешкодного доступу до під'їздів і квартир у житлових будинках для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення можна буде без документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою. Крім того, орган державного архітектурно-будівельного контролю відмовлятиме у видачі сертифіката на підставі невідповідності об'єкта вимогам щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Верховна Рада також прийняла Закон, який дозволить використовувати засоби судового збору на переобладнання судів для забезпечення доступу маломобільних громадян. Також Мінрегіон затвердив нові ДБН "Інклюзивність будівель і споруд" і з весни будівлі почнуть будувати з урахуванням інклюзивності.

5. Утепляти фасад слід за новими будівельними нормами

З 1 грудня 2018 діють оновлені державні будівельні норми щодо теплоізоляції фасадів. Новий ДБН В. 2.6-33:2018 "Конструкції зовнішніх стін з фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування" затверджено наказом Мінрегіону від 2 серпня 2018 № 199. Очікується, що утеплення фасадів за новими нормами дасть змогу заощадити до 15 % тепла і підвищити строк експлуатації будівель майже на 20 років. У додатках до нового ДБН наведено конструктивні схеми збірних систем. Зокрема, конструктивна схема збірної системи з обробкою тонкошаровою штукатуркою (від 2 до 3 мм) становить: несучу частину стіни, вирівнюючий штукатурний шар, клейовий шар, шар теплової ізоляції, елемент механічного кріплення (дюбель), армуючу склосітку та обробне покриття. Строк служби несучих конструкцій систем теплоізоляції повинен складати не менше 30 років для об'єктів з відповідними класами наслідків. Після завершення монтажних робіт збірна система підлягає приймальним випробуванням.

6. НБУ розпорядиться з приводу перевірки дотримання валютного законодавства

Регулятор змінив діючі норми з проведення перевірок банків, інших фінустанов, Укрпошти на предмет дотримання вимог валютного законодавства України та порядку відкликання генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій у банків. Відповідні зміни затверджено постановою Правління Нацбанку від 28 листопада 2018 року № 131. Тепер розпорядчий акт НБУ (а не розпорядження Національного банку) є підставою для проведення уповноваженими працівниками регулятора позапланової виїзної перевірки дотримання банком, іншою фінустановою, Укрпоштою вимог валютного законодавства України. Відкликання генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій у банків здійснюватиметься на підставі рішення Правління Нацбанку замість розпорядження НБУ про відкликання генеральної ліцензії. Також НБУ спростив умови екстреної підтримки ліквідності банків. Зокрема, спрощено процедуру укладення генерального договору, що посприяє зменшенню часу і фінансів банків. Відповідні зміни затверджено постановою Правління Нацбанку від 27 листопада 2018 року № 128 "Про затвердження Змін до Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків".

7. Інвестори зможуть укладати договір на продаж згенерованої "зеленої" електроенергії за аукціонною ціною на 20 років

Єдиний узгоджений законопроект про впровадження аукціонів у відновлювальній електроенергетиці України, підготовлений робочою групою Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з усіма зацікавленими сторонами, у т. ч. за участю Держенергоефективності, схвалено на засіданні вказаного Комітету. Парламенту рекомендовано прийняти його в першому читанні. Інвесторам нададуть можливість укладати договір на продаж згенерованої "зеленої" електроенергії за аукціонною ціною на 20 років. В аукціонах зможуть брати участь різні компанії незалежно від встановленої потужності об'єкта та джерела "чистої" енергії. Учасники аукціону повинні мати підтвердження права власності на землю та укладений договір про приєднання до електричних мереж. Аукціони планується проводити двічі на рік у системі електронних публічних закупівель "ProZorro". Крім цього, пропонується встановлювати квоти щорічно на 5 років.

8. Населенню зобов'язані безкоштовно встановити лічильники на газ

Велика Палата Верховного Суду, розглянувши справу № 214/2435/17, роз'яснила, що тарифи на газ враховують витрати на встановлення індивідуальних лічильників, а тому газорозподільча організація зобов'язана забезпечити встановлення лічильників для населення, яке проживає в квартирах, що використовують газ тільки для приготування їжі. Те, що сплачена позивачами сума на встановлення лічильників не відповідає дійсній вартості таких лічильників, не звільняє організацію від обов'язку встановити обладнання, зважаючи, що тарифи формуються уповноваженим органом і споживачі природного газу позбавлені можливості впливати на прийняте рішення щодо визначення тарифу та його складових. Відповідну постанову у справі № 214/2435/17 було прийнято ВП ВС 7 листопада. З усіма аргументами суду можна ознайомитися у Verdictum.

9. Урегульовано процедуру прийняття на абонентський облік лічильників тепла та води

Мінрегіон установив загальні вимоги та механізм прийняття лічильників теплової енергії, питної та гарячої води на абонентський облік. Порядок затверджено наказом від 12 жовтня 2018 року № 270. Документом визначено процедуру взяття на облік вузлів комерційного обліку (лічильники опалення та водопостачання) і вузлів розподільчого обліку (прилади-розподільники у будинках з вертикальним розведенням). Лічильники та прилади-розподільники приймаються на абонентський облік протягом 14 календарних днів з дня надходження відповідного звернення. Про дату огляду та опломбування лічильника власника повинні повідомити не пізніш ніяк за 5 календарних днів.

10. З 1 березня запустять Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему

1 грудня в газеті "Голос України" було опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року у складі 8 підсистем (модулів): Єдиний контакт-центр судової влади України; Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами; Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет); Офіційний веб-портал "Судова влада України"; Єдиний державний реєстр судових рішень; Підсистема "Електронний суд"; Модуль "Автоматизований розподіл"; Модуль "Судова статистика".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини