Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримати патент на корисну модель можна буде швидше - проект

6 грудня 2018, 16:31
829
0
Автор:
Реклама

5 грудня Уряд ухвалив розроблений Мінекономрозвитку законопроект щодо охорони прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки та торговельні марки.

Згідно з чинними правилами однакові результати інтелектуальної діяльності можуть охоронятися законом і як винаходи, і як корисні моделі. Водночас отримання патенту на корисну модель має низку переваг над отриманням патенту на винахід: менше часових і фінансових витрат, менше вимог до патентоздатності, нижчі ризики визнання прав недійсними.

Наслідком такої політики у сфері охорони прав інтелектуальної власності є непропорційне порівняно з високоінноваційними економіками співвідношення між зареєстрованими корисними моделями і винаходами на користь перших. Велика частка виданих без проведення належної експертизи патентів на корисні моделі та відсутність процедур «post-grant opposition» (можливості оскарження виданих патентів) призводить до зловживань правами інтелектуальної власності і слабкого захисту прав добросовісних власників прав.

Запропонована законопроектом модель охорони корисних моделей передбачає можливість швидко отримати патент на корисну модель; швидко припинити активність недобросовісних власників (так званих «троллінгових» патентів), а також - можливість визнання недійсними прав на корисну модель через звернення до Апеляційної палати при Мінекономрозвитку.

Щодо винаходів і корисних моделей розширено перелік об'єктів і технологій, на які не поширюється правова охорона. Це обмежить можливості зловживання при реєстрації винаходів і корисних моделей, що насправді ними не є.

Також законопроект передбачає можливість подання заявок на реєстрацію патенту в електронній формі та надання можливості будь-якій особі оскаржити реєстрацію патенту протягом 6 місяців з моменту реєстрації («post-grant opposition»).

Також створюється додатковий критерій охороноздатності промислових зразків, а саме її індивідуальний характер (стосується зовнішнього вигляду, форми та структури ліній, комбінації кольорів, текстури матеріалу конкретного виробу або його частини). Передбачено правову охорону незареєстрованих промислових зразків, подання заявки на реєстрацію в електронній формі, строк чинності прав - не більше 25 років (наразі - 15 років).

Законопроект також змінює тип охоронного документа - з патенту на свідоцтво і передбачає можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті (має подолати «патентний троллінг»).

Для торговельних марок законопроект передбачає подання заявки на реєстрацію в електронній формі, уточнює підстави для відмови в реєстрації або визнання реєстрації недійсною, а також передбачає можливість реєстрації колективної торговельної марки.

Очікується, що ухвалення Парламентом цього законопроекту сприятиме досягненню європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності на об'єкти промислової власності, активізує винахідницьку діяльність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини