Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спір про перереєстрацію землі між місцевими радами вирішується в госпсуді - Велика Палата

19 листопада 2018, 09:08
1175
0
Реклама

Велика Палата Верховного Суду зробила висновок, що  спір між міською та районною радами про скасування держреєстрації права власності на землю не має публічно-правових ознак та належить до юрисдикції господарських судів.

Відповідна позиція викладена у постанові від 2 жовтня у справі № 911/488/18 (повний текст можна знайти у  Verdictum).

Велика Палата пояснила: якщо, як вважає позивач, саме в результаті державної реєстрації права власності за третьою особою - суб'єктом звернення за такою послугою порушується (не визнається, оспорюється) право власності позивача, має місце спір про цивільне право з цією особою, яка і має бути належним відповідачем у спорі про скасування запису про проведену державну реєстрацію речового права, адже наслідки вирішення такого спору судом безпосередньо впливають на зміст та стан речового права саме цієї особи.

До того ж, навіть якщо держреєстратор не порушив законодавство при проведенні державної реєстрації права, це не є перешкодою для розгляду спору за цивільним позовом, задоволення якого є підставою для вчинення реєстраційних дій.

Справи у спорах між органами місцевого самоврядування, що виникають з правовідносин, у яких органи місцевого самоврядування є учасниками цивільних відносин та реалізують повноваження власника майна, не мають ознак публічно-правового спору та належать до юрисдикції господарських судів.

У даній справі Васильківська міська рада  звернулася з позовом до Васильківської районної ради для захисту порушеного права власності на земельні ділянки як до особи, за якою зареєстровано право власності на ті ж самі земельні ділянки. Тобто, спір виник із майнових відносин приватноправового характеру, його існування не залежить від додержання вимог законодавства при здійсненні запису про реєстрацію права суб'єктом державної реєстрації прав.

Вирішення заявлених у позові вимог не залежить від наслідків розгляду будь-яких інших позовних вимог, відтак, висновки судів попередніх інстанцій про їх похідний характер є помилковими. Спір про право власності на земельні ділянки між двома суб'єктами цивільних відносин, що не перебувають між собою у відносинах влади та підпорядкування, не належить до юрисдикції адміністративних судів, тому не можна відмовити у відкритті провадження у цій справі в порядку господарського судочинства з цих мотивів.

"Визначивши відповідачем у справі особу, яка є стороною спору про цивільне право, позивач обрав спосіб захисту свого порушеного права, який, відповідно до наданого ним обґрунтування, вважає належним та ефективним у межах наявного спору саме з відповідачем; відповідні доводи та обґрунтування підлягають перевірці господарським судом", - зазначила Велика Палата.

Для того, щоб подати позов до нового власника землі, яку ви вважаєте своєю, необхідно точно знати, за ким вона зареєстрована. Радимо користуватися сервісом SMS-маяк Земля, який забезпечує інформування про початок та хід реєстраційної процедури стосовно земельних ділянок.

Нагадаємо, згідно з висновками Великої Палати в адмінсуді не можна оскаржити реєстрацію нерухомості у зв'язку з невиконанням договору, адмінсуд не розгляне позов до нотаріуса, що зареєстрував спірне право власності на іпотечну квартиру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини