Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. В Україні запроваджено міжнародні стандарти розкриття інформації у видобувних галузях

Газовидобувні компанії повинні розкрити інформацію про свою діяльність. Це також стосується всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях. Відповідний Закон № 2545-VIII "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" набрав чинності 16 листопада. Компанії, які займаються видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення, повинні подавати Міненерго звіт про платежі на користь держави, а материнські підприємства - консолідований звіт. Звіти подаються в електронному або паперовому вигляді, а також через спеціальну електронну систему, якщо вона є. Також звіти оприлюднюються на сайті видобувної компанії (за наявності сайта). Крім того, у Міненерго необхідно подавати інформацію про істотні умови угод про користування надрами разом з відповідними витягами з таких угод. Цю інформацію необхідно подати протягом 90 днів з дня набуття чинності Законом. За нерозкриття інформації або порушення строків її розкриття передбачено штраф 85 тис. грн, а розкриття звіту, який містить неповну інформацію про діяльність суб'єкта, - 34 тис. грн. Також вводиться адмінштраф від 340 до 1020 грн. Крім того, Кабмін запланував повне оцифрування всієї наявної в Україні геологічної інформації та створення єдиного загальнодоступного каталогу відомостей про неї.

2. Уряд продовжує боротьбу із зарплатами "у конвертах" і хоче встановити регресивну шкалу сплати ЄСВ

Керівників підприємств можуть зобов'язати встановлювати зарплати залежно від кваліфікації та відповідальності працівників. Також заплановано збільшення з наступного року максимальної величини нарахування ЄСВ з 15 до 25 мінімальних зарплат і запровадження регресивної шкали сплати ЄСВ для зарплат, що перевищують таку максимальну величину. Крім того, за несплату ЄСВ можуть обмежити виїзд за кордон, керування транспортними засобами, права на полювання. Відповідний законопроект було схвалено 14 листопада на засіданні Кабміну і після доопрацювання буде направлено до Верховної Ради.

3. Суди та Нацполіція отримають доступ до реєстру юросіб і ФОП через застосунок

Органи Нацполіції, прокуратури, СБУ та місцевого самоврядування, а також їх посадові особи отримають доступ до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за допомогою прикладного програмного інтерфейсу. Для захисту інформації застосовуються засоби криптографічного захисту, що мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами держекспертизи у сфері криптографічного захисту інформації. Мін'юст модернізував Порядок надання відомостей з реєстру наказом від 29 жовтня 2018 року № 3374/5.

4. Aмперсанд (&) дозволили використовувати в найменуванні юрособи

Мін'юст виклав у новій редакції Вимоги до написання найменування юридичної особи. Зокрема, тепер при використанні в найменуванні символу номера вживається N, а не №, а також може використовуватися символ амперсанд (&). Відповідний наказ від 17 жовтня 2018 року № 3236/5 набув чинності 10 листопада.

5. Китайська платіжна система UnionPay International входить в Україну

Найбільша у світі за кількістю емітованих платіжних карток міжнародна платіжна система UnionPay International виходить на український ринок. 12 листопада Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ узгодив умови та порядок її діяльності в Україні. На першому етапі UnionPay International надаватиме в Україні послуги еквайрингу, видачі готівки та оплати товарів і послуг з платіжних карток UnionPay. Надалі платіжні карти UnionPay випускатимуть банки України.

6. У 2020 році бізнес можуть перевести на безготівкові розрахунки

Мінекономрозвитку винесло на громадське обговорення проект постанови "Про затвердження вимог до суб'єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)". Документ покликаний поліпшити структуру грошового обігу в Україні за рахунок скорочення частки готівкових розрахунків. Підприємці повинні будуть забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за допомогою платіжних пристроїв або через електронні платіжні сервіси (онлайн-сервіси, мобільні застосунки, системи інтернет-банкінгу та переказу, що забезпечують переказ коштів цілодобово). Для бізнесу встановлять строки, протягом яких він повинен забезпечити безготівкові розрахунки. До 1 липня 2019 року - для підприємців, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, підакцизних товарів, коштовностей, а також для ж/к послуг, медпрактики, турагентств, ресторанів, готелів тощо. До 1 січня 2020 року - автосалони, СТО, продаж автозапчастин, оренда ТЗ, поштова та кур'єрська діяльність, пасажирські і вантажні перевезення, фітнес-центри, культурні заклади, страхування. До 1 липня 2020 року - інші суб'єкти господарювання, які здійснюють реалізацію товарів (надання послуг), вартість яких становить понад 50 НМДГ.

7. Ломбарди подаватимуть звітність в електронній формі

Нацкомфінпослуг оновила порядок складання та подання звітності у вигляді електронних документів ломбардів. Відповідне розпорядження від 18 вересня 2018 року № 1636 набрало чинності 16 листопада. Ломбарди подаватимуть звітність в електронній формі з використанням веб-інтерфейсу доступу до спеціалізованого програмного забезпечення, який розміщено на офіційному сайті Нацкомфінпослуг. Обов'язковими реквізитами звітності ломбарду мають бути кваліфіковані електронні підписи керівника і головного бухгалтера ломбарду. Достовірність та повнота річної фінансової звітності ломбарду мають підтверджуватися суб'єктом аудиторської діяльності, якого внесено до Реєстру аудиторів. Ломбард подає аудиторський звіт у формі документа на папері.

8. Для будівництва гідротехнічних споруд більше не треба отримувати дозвіл

До будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, віднині входитимуть роботи, пов'язані з будівництвом гідротехнічних споруд, а саме: акваторії морського порту (портової акваторії), внутрішніх підхідних, судноплавних каналів, операційної акваторії причалу, якірної стоянки, а також інших підводних гідротехнічних споруд штучного та природного походження, зокрема розташованих в межах акваторії морського порту і призначених для забезпечення безпеки мореплавства, маневрування та стоянки суд. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 7 листопада 2018 року № 931.

9. Штрафи за незаконний вилов риби збираються збільшити у 20 разів

Планується посилити відповідальність за перевищення квот вилову риби та порушення вимог щодо охорони місця її існування. Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти відповідний урядовий законопроект № 9125 за основу. Зокрема, адміністративні штрафи за порушення правил рибальства пропонують збільшити для громадян з 2 - 10 НМДГ (34 - 170 грн) до 40 - 150 НМДГ (680 - 2550 грн) і для посадових осіб з 10 - 30 НМДГ (170 - 510 грн) до 200 - 300 (3400 - 5100 грн). Також буде запроваджено адмінвідповідальність за порушення вимог системи моніторингу риболовецьких суден. Штраф становитиме від 2550 до 5100 грн з конфіскацією незаконно видобутих водних біоресурсів для суден флоту рибної промисловості, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства, і від 17 тис. до 42 тис. 500 грн для суден флоту рибної промисловості, що підлягають нагляду класифікаційного товариства. За перевищення лімітів і нормативів (квот видобування (вилову), часткою видобування (вилову) штрафи зростуть від 51 - 126 грн до 1700 - 5100 грн для громадян і від 153 - 510 грн до 5100 - 11900 грн для посадових осіб. Змінами до КК запропоновано у 10 разів збільшити штрафи за незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

10. Туроператорам посилять ліцензійні умови

Туроператорам збираються оновити ліцензійні умови. Відповідний проект постанови "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності" оприлюднено на сайті Мінекономрозвитку для громадського обговорення. Для отримання ліцензії туроператора треба буде підтвердити бездоганність ділової репутації керівника, а також відсутність/наявність у нього судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством. Також туроператор зобов'язаний забезпечити дотримання мінімального розміру фінансового забезпечення (не менш як 20 тис. євро, а для внутрішнього туризму - 10 тис. євро), протягом усього строку дії ліцензії, а у разі проведення виплат з гарантії туроператор зобов'язаний відновити її розмір. Туроператорів, які надають послуги виїзного туризму з перевезенням, зобов'яжуть за 8 годин і за 2 години до відправлення перевіряти і в разі затримки рейсу на чотири або більше годин розміщувати на своєму сайті та надсилати органу ліцензування інформацію про зазначену затримку. Крім того, туроператори повинні будуть розміщувати на своєму сайті актуальну інформацію про своїх турагентів і наявність у них фінансового забезпечення, а також про кількість договорів на туристичне обслуговування, укладених безпосередньо туроператором або через турагентів, із зазначенням країни тимчасового перебування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини