Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стартувала деручи у світі міжнародна сертифікатна програма з верховенства права

14 листопада 2018, 12:35
506
0
Автор:
Реклама

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого та Університет Південної Кароліни (США) за сприяння Програми USAID "Нове правосуддя" розпочали деру у світі міжнародну сертифікатну програму з верховенства права (правовладдя), розраховану на суддів, прокурорів, адвокатів та інших юристів - практиків, а також магістрантів/аспірантів правничих шкіл. Метою програми є удосконалення навичок застосування верховенства права (правовладдя) в юридичній практиці правників.

30 учасників програми відібрані на конкурсній основі із 320 бажаючих на підставі оцінки поданої кандидатами аплікаційної форми з урахуванням регіонального представництва, професійного досвіду та забезпеченням гендерного балансу.

Звертаючись до учасників програми, Керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Геть зазначив: "Програма USAID "Нове правосуддя" доклала багато зусиль для кращого розуміння правниками правовладдя та його елементів, але сьогодні усе ще існує нагальна потреба обговорити його тлумачення та застосування на практиці. Саме тому у нас з'явилася ідея запровадити цю сертифікатну програму, і разом мі зробили її такою, що відповідає сучасним потребам українських правників. Великий інтерес, який викликала програма, підтверджує її актуальність. Ми отримали 320 заяв на долю, і навіть від деяких іноземних юристів. І мені дуже приємно привітати вас, 30 переможців, які вироблять спільне бачення й розуміння принципу правовладдя, а також навчатимуться застосовувати його на практиці".

Керівник робочої групи з впровадження сертифікатної програми проректор з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш наголосив, що програма є унікальним проектом, викликом і неоціненним досвідом для університету як правничої школи. "По-перше, для нас незвичною є форма роботи - кожне заняття проводитиметься фахівцем університету, тьютором Університету Південної Кароліни та передставником Програми USAID "Нове правосуддя". По-другу, тут не буде звичної аудиторної роботи, коли є викладач і є слухачі: мі зібралися, щоб обмінятись думання і досвідом. Нам є, чому повчитись у вас. Результатом цієї дискусії має статі формулювання певних практичних концептів для того, щоб ви у якості амбасадорів несли їх у своє професійне середовище", - сказавши він.

Розпочав навчальну програму суддя Конституційного суду України, професор, доктор юридичних наук Сергій Головатий з лекцією "Верховенство права : витоки, еволюція та труднощі в розумінні". Він підкреслив, що суддя, адвокат чи прокурор повинний знайти свій шлях, щоб розуміти, як на вирішення конкретної юридичної проблеми дає відповідь філософія правовладдя, знайти юридичні інструменти, щоб збудувати ті, чому слугують поняття human rights, the rule of law, genuine democracy, constitution as fundamental law. "І це шлях нелегкий, тому що ці поняття - здобутки західної цивілізації і мі тільки почали рух до того, - зазначив пан Головатий. - І у нас немає іншого виходу як вчитися самим, шукати джерела, які дають відповідь на питання, що вкладені у філософське поняття "верховенство права". Тоді верховенство права в Україні стані і досяжним, і реальним, і практичним".

Перший тиждень навчальних сесій в межах сертифікатної програми триватиме з 12 по 16 листопада. Викладачі з Університету Південної Кароліни та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого спільно викладатимуть десять освітніх модулів програми: "Сучасні підходи до верховенства права", "Ключові елементи та фундаментальні засади верховенства права в порівняльній перспективі", "Права людини та їх захист", "Верховенство права на практиці: професіоналізм й етичні зобов'язання", "Правове обгрунтування: огляд нових розробок та нових викликів", "Застосування навичок правового обгрунтування в умовах сьогодення", "Юридичне консультування та інтерв 'ювання", "Вирішення спорів як елемент верховенства права (правовладдя) ", "Елементи змагальності як складової верховенства права в Україні і обговорення підсумкового проект". Другий тиждень навчальних сесій, який відбудеться з 10 по 14 грудня 2018 року, буде сфокусований на питаннях практичного застосування верховенства права (правовладдя) у різних сферах права, включаючи роботові із змодельованими ситуаціями та аналізом рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у конкретних справах. За умови успішного проходження навчання учасники в квітні 2019 року отримають спільний сертифікат українського та американського університетів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини