Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законні рішення використання нерезидентів у бізнесі

9 листопада 2018, 12:08
1096
0
Автор:
Реклама

Одним із найпопулярніших способів мінімізації податкового навантаження, підвищення конкурентоздатності, захисту від рейдерства та виходу на міжнародний ринок є включення нерезидентних компаній до структури бізнесу. У світлі останніх змін у податковому та валютному законодавстві, а також виходячи з останніх тенденцій деофшоризації, актуальним буде аналіз найбільш чистих і законних рішень використання нерезидентів у бізнесі на прикладі найпоширеніших варіантів структурування. Зокрема, ітиметься про створення холдингової компанії з метою передання їй корпоративних прав українських юридичних осіб.

Якщо власник українського бізнесу вирішує створити міжнародну структуру, першим етапом є вибір юрисдикції та створення/купівля відповідної нерезидентної компанії.

Нині найпопулярнішими юрисдикціями є Британські Віргінські Острови, Беліз, Кіпр, Сполучене Королівство. Часто фізична особа, яка володіє бізнесом, спершу створює окрему (особисту) компанію за кордоном, яка далі стає власником холдингу. Наприклад, громадянин України є власником компанії на Британських Віргінських Островах, яка своєю чергою володіє холдингом, зареєстрованим на Кіпрі. Далі власник української юридичної особи продає свої корпоративні права на холдинг через укладання договору купівлі-продажу корпоративних прав. Отже, з'являється ланцюжок "Бенефіціарний власник" - "Особистий холдинг" - "Основний холдинг" - "Українська компанія". Далі бізнес продовжує свою діяльність, використовуючи холдинг у торговельних операціях із нерезидентами, виходячи на міжнародний ринок, виплачуючи дивіденди закордон.

Крім холдингових компаній до структури входять так звані торговельні компанії, які є активними гравцями міжнародного ринку та провадять основну операційну діяльність. Особливо актуальна ця опція для IT-компаній, коли холдинг є власником прав інтелектуальної власності та несе надто велику цінність для залучення його до операційної діяльності. Торговельну (операційну) компанію також можуть зареєструвати в різних юрисдикціях залежно від дислокації контрагентів, відносин із банками, систем оподаткування та інших індивідуальних чинників.

Про те, як убезпечити іноземну бізнес-структуру та забезпечити її відповідність нормам законодавства, ви зможете прочитати в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням. Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини