Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінсуд не розгляне позов до нотаріуса, що зареєстрував спірне право власності на іпотечну квартиру

Реклама

Велика Палата Верховного Суду, розглянувши справу про скасування реєстрації права власності на іпотечну квартиру, зробила висновок, що оскільки спірні правовідносини пов'язані з невиконанням умов цивільно-правової угоди (кредитного та іпотечного договорів),  між учасниками справи наявний спір про право, що виключає можливість розгляду цієї справи за правилами адміністративного судочинства. Такий спір суди мають вирішувати в порядку, визначеному  ЦПК України.

Відповідна постанова у справі № 804/14296/15 була ухвалена 16 жовтня, з її текстом можна ознайомитися в Verdictum.

Суди встановили, що спірні правовідносини виникли між учасниками справи (здебільшого між позивачем - власником квартири та третьою особою - новим іпотекодержателем) у зв'язку з невиконанням позичальником (майновим поручителем якого є позивач) договірних зобов'язань за кредитним договором, і реалізацією прав іпотекодержателя за іпотечним договором на предмет іпотеки - спірну квартиру.

Велика Палата роз'яснила, що визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Але під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

При цьому, приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового, особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, як правило майнового, конкретного суб'єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть і в тому випадку, якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб'єктів владних повноважень.

Якщо порушення своїх прав особа вбачає в наслідках, спричинених рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень, які вона вважає неправомірними, і ці наслідки призвели до виникнення, зміни чи припинення цивільних правовідносин, мають майновий характер або пов'язані з реалізацією її майнових чи особистих немайнових інтересів, то визнання незаконними (протиправними) таких рішень є способом захисту цивільних прав та інтересів.

Нагадаємо, раніше Велика Палата говорила про непідвідомчість адмінсудам спорів щодо реєстрації нерухомості у зв'язку з невиконанням договору, щодо переоформлення іпотеки держреєстратором.

Звертаємо вашу увагу, що відстежувати реєстраційні дії відносно своєї нерухомості можна за допомогою зручного сервісу SMS- маяк, який дозволяє оперативно дізнатися про зміни в реєстрі зручним способом: по смс, електронній пошті або в особистому кабінеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини